Νορβηγία: Οι φόροι του πετρελαίου στο τραπέζι της συγκυβέρνησης

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Νορβηγίας ενδέχεται να πιέσουν για αναθεώρηση του συστήματος φορολογίας πετρελαίου της χώρας καθώς το κόμμα ξεκινά τις συνομιλίες για να ενταχθεί στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο στόχος είναι να εξεταστούν τρόποι για να διασφαλιστεί ότι το φορολογικό σύστημα δεν παρέχει υπερβολικό κίνητρο για επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια εποχή όπου οι προσπάθειες

για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να απειλήσουν την κερδοφορία αυτών των εγχειρημάτων, δήλωσε ο νομοθέτης Tore Storehaug.

Η πρωθυπουργός Ερνά Σολμπεργκ θα είναι πρόθυμη να συνάψει συμφωνία για να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2013. Αλλά το κόμμα της και ο συνέταιρος της το Progress Party είναι ισχυροί υποστηρικτές της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι απίθανο να συμφωνήσουν με όρους που θα επιδεινώσουν τη μεγαλύτερη πηγή μετρητών της Νορβηγίας, καθώς ανακάμπτει από μια μακρά πτώση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να βρουν έναν εταίρο στο μικρότερο μέλος της κυβέρνησης, τους Φιλελεύθερους. Έχουν ήδη τα τελευταία πέντε χρόνια καταφέρει να κερδίσουν παραχωρήσεις από τη Σολμπεργκ σχετικά με τη συνέχιση της απαγόρευσης της γεώτρησης γύρω από τα ευαίσθητα στο περιβάλλον νησιά Lofoten.

"Πρέπει να προσαρμόσουμε το φορολογικό μας σύστημα στον αυξανόμενο κίνδυνο για το κλίμα", δήλωσε ο Storehaug σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg την Τρίτη. "Πρόκειται για φορολογικούς όρους που υποστηρίζουν τις επενδύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι σε άλλες βιομηχανίες. Πρέπει λοιπόν να θέσουμε μερικές από αυτές τις ερωτήσεις".

Πώς η Νορβηγία φορολογεί τις πετρελαϊκές εταιρείες

Τα κέρδη υπόκεινται σε φόρο 78%, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρικό φόρο 23% και ειδικό φόρο 55%. Οι εταιρείες μπορούν να αφαιρέσουν το σύνολο του κόστους από τη φορολογική βάση και η αποκαλούμενη ανάκληση των κανόνων αυτών επιτρέπει επιπλέον αφαιρέσεις στην ειδική φορολογική βάση. Οι εταιρείες πετρελαίου που δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα μπορούν να διεκδικήσουν την άμεση επιστροφή φόρων της αξίας των εξόδων εξερεύνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα