Νευρικότητα στα χρηματιστήρια της Μ. Ανατολής για την έκβαση της συνάντησης στη Ντόχα

Πτωτικά κινούνται οι αγορές στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την έκβαση της συνάντησης στη Ντόχα για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου.

Ο δείκτης Tadawul All Share υποχωρεί κατά 1,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο δείκτης Bloomberg GCC 200 που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες των χωρών του Κόλπου υποχωρεί κατά 0,8%.

Ο δείκτης ADX General Iτο Άμπου Ντάμπι διευρύνει τα κέρδη για έβδομη μέρα, με άνοδο 0,5%.

Τουλάχιστον 16 εκπρόσωποι πετρελαιοπαραγωγών χωρών βρίσκονται στην Ντόχα του Κατάρ για τη συνάντηση, η οποία απειλείται τα τιναχτεί στον αέρα από την απόφαση της Σ. Αραβίας να ζητήσει τελικά τη συμμετοχή όλων των χωρών στο «πάγωμα» συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, το οποίο είχε δηλώσει εξ' αρχής ότι δεν θα συμφωνήσει.

«Οι επενδυτές είναι διστακτικοί να τοποθετηθούν πριν δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης. Μπορεί να δούμε οποιαδήποτε κατεύθυνση στις τιμές, η κίνηση εξαρτάται από το αποτέλεσμα» υποστηρίζει ο Nabil Farhat, συνέταιρος της Al Fajr Securities.

Η τιμή του Brent έχει καταγράψει πτώση τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις πριν τη συνάντηση, κλείνοντας την Παρασκευή στα 43,1 δολάρια το βαρέλι.

Στις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας, η Jabal Omar Development Co. υποχωρεί κατά 2,8%, η Saudi Basic Industries Corp., μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες πετροχημικών υποχωρεί κατά 1,2% μετά την είδηση πυρκαγιάς σε ένα από τα εργοστάσιά της, που σκότωσε 12 εργαζόμενους.

Πτώση 3,3% για την Banque Saudi Fransi παρά το γεγονός ότι η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 2,7% στα κέρδη του α' τριμήνου.

Στο Ντουμπάι ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 12% φέτος. Σήμερα, η μετοχή της επενδυτικής Shuaa Capital PSC καταγράφει «άλμα» 9,7%, μετά από 5ήμερη πτώση.

Ο δείκτης SE Price του Κουβέιτ ενισχύεται κατά 0,3%, ο δείκτης MSM 30 του Ομάν υποχωρεί κατά 0,4% και ο QE του Κατάρ κατά 0,5%.
Αμετάβλητος ο δείκτης BB All Share του Μπαχρέιν. Κέρδη 0,7% για τον αιγυπτιακό EGX 30.

Keywords