Νέο «καμπανάκι» για τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να ενισχύονται καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει και πάλι στο 4,509% με άνοδο 1,37% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται κατά 1,56% στο 3,584%, ενώ το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει ανοίξει στις 422 μονάδες βάσης. Η απόδοση του διετούς την ίδια ώρα κινείται στο 4,75% ενώ του 25ετούς έχει υπερβεί το 5% και κινείται στο 5,288% με άνοδο

0,40%.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αυξηθεί περίπου 40 μονάδες μέσα στον τελευταίο μήνα και κινδυνεύει να επανέλθει στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, ήτοι στο 4,8%. Εξακολουθούν πάντως να βρίσκονται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το φθινόπωρο του 2017.

Την ίδια ώρα, η ιταλική 10ετία παρουσιάζει απόδοση αυξημένη κατά 2,31% στο 3,758% έναντι τελευταιου κλεισίματος στο 3,673%.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι δυσμενής για το ύψος του κόστους δανεισμού που αντισταθμίζει τα όποια οφέλη για την οικονομία από τη χαλάρωση της λιτότητας και υπονομεύει δυνητικά τους στόχους για την ανάπτυξη και κατά συνέπεια για τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τους οποίους εξαρτάται και η ελάφρυνση του χρέους.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις πρόσφατες διακυμάνσεις στα ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σταδιακή, αλλά σταθερή αποσύνδεση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τα ιταλικά ομόλογα, παρόλο που η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικό χρέος, αλλά όχι ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτή η αποσύνδεση δείχνει ότι η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική αγορά ομολόγων προκλήθηκε αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα