Νέες τουρκικές προκλήσεις: Μετά το Καστελόριζο έκαναν πέντε υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά

Μετά την πρωινή υπερπτηση στο Καστελόριζο, δύο άλλα τουρκικά μαχητικά F-16 έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τούρκων. Όπως έδειξε η πρωινή τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι «θα υπερασπιστούν τη γαλάζια πατρίδα τους και δεν θα υποχωρήσουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο απ'τα δικαιώματα του λαού τους» η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κλιμάκωσης. Οι Τούρκοι φαίνεται

ότι αντιδρούν στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από το Καστελόριζο ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί».

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της αμφισβήτησης. Τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 ώρα 8:42 μπήκαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και ώρα 8:43 έκαναν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο. Τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από τη νήσο Μεγίστη και ένα λεπτό αργότερα βγήκαν από το FIR Αθηνών.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια που δείχνει την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής πρόκλησης είναι ότι λίγο πριν την πτήση των δύο τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο είχε απογειωθεί από το νησί ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ. Ο Πάνος Καμμένος με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγός ΓΕΣ) και τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη (αρχηγός ΓΕΝ) διανυκτέρευσαν στη Μεγίστη. Το πρωί της Πέμπτης ελικόπτερο Σινούκ παρέλαβε τον κ. Καμμένο με τους δύο αρχηγούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο όπου προσγειώθηκαν περίπου στις 10.

Αερομαχίες οκτώ τουρκικών F-16 με έξι ελληνικά μαχητικά στο Καστελόριζο

Τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι είχαν στήσει «καρτέρι» στο ελικόπτερο του Πάνου Καμμένου. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι στην περιοχή του Καστελορίζου πετούσαν τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί. Παρά την κινητοποίηση τριών ζευγαριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής, δύο τουρκικά F-16 κατάφεραν να περάσουν πάνω από τη Μεγίστη.

Καμμένος: Οι πιλότοι μας αναχαιτίζουν τους Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες

«Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο τουίτερ αναρτώντας βίντεο με πλάνα από το Καστελόριζο μέσα από το ελικόπτερο που τον μετέφερε από τη Μεγίστη στη Ρόδο.

Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες pic.twitter.com/Ib8CDnQPXQ

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 20 Δεκεμβρίου 2018

Η συγκέντρωση τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή θεωρείται αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στις δηλώσεις που έκανε χθες από το Καστελόριζο ο Πάνος Καμμένος. «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η παρουσία μας εδώ, είναι μία ακόμα ευκαιρία προκειμένου να περάσουμε στους γείτονές μας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα μένει πιστή στα ιδανικά των προγόνων της, αυτών που πρώτοι θεμελίωσαν το πολίτευμα της δημοκρατίας, και το δώρισαν στην παγκόσμια κοινότητα. Και ότι επιπλέον είμαστε μία χώρα φιλειρηνική, που όμως απαιτεί να τη σέβονται, όπως άλλωστε πράττει και η ίδια» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος και προειδοποίησε: «Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας».

Αποστολάκης: Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε

Την «κόκκινη γραμμή» για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις περιέγραψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, αφού εξήγησε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή είναι το πρώτο μέλημα όλων και πώς αυτή είναι και η επιδίωξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η απόφαση που ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι σαφής: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» -σ.σ. προφανώς, ο Α/ΓΕΕΘΑ εννοεί ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

«Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν έως εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρώην αξιωματούχος του Ερντογάν: 18 ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία

Τα τουρκικά κανάλια σήμερα θυμήθηκαν τον πρώην γραμματέα του ΥΠΕΘΑ στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010 Ουμίτ Γιαλίμ για να επαναλάβει τις εξωπραγματικές θεωρίες του περί 18 νησιών «που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία».

«Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει... δικαίωμα χρήσης», ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ.

Ο Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το... 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία!

Σύμφωνα με την απίθανη αυτή θεωρία, η Ελλάδα δικαιούται το 1/4 του νησιού, η Βουλγαρία το άλλο και το Μαυροβούνιο με τη Σερβία τα υπόλοιπα κομμάτια(!)

Ενδεικτικές όμως είναι και οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για τη δήλωση Αποστολάκη. «Θρασύτατη δήλωση – Δήλωση σκάνδαλο – Ανακοίνωση που ξεπερνά τα όρια – Δοκιμάζουν την υπομονή μας», αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα