Νέες νίκες για τους στρατιώτες του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (NLA), η δύναμη που ίδρυσε και διοικεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι «ανακατέλαβε πλήρως» δύο από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική Λιβύη που έγιναν στόχος επιθέσεων αντίπαλων ομάδων.

«Οι δυνάμεις μας έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή Ρας Λανούφ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NLA, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Μεσμάρι, ενώ πρόσθεσε ότι τα στρατεύματά του

κατέλαβαν επίσης «τον τερματικό της ας Σίντρα και εξεδίωξαν τον εχθρό προς τη Δύση».

Λίγο νωρίτερα ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο Χαλίφα Χάφταρ, είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας επιχείρησης για την «εκκαθάριση» της ημισελήνου του πετρελαίου και την εκδίωξη από τη περιοχή «εχθρικών» δυνάμεων, έπειτα από δύο εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή αυτή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που θεωρείται πνεύμονας της οικονομίας της.

Έχει έρθει «η ώρα μηδέν» για να «συντρίψουμε τον εχθρό», τόνισε ο Χάφταρ.

Την περασμένη Πέμπτη, ένοπλες ομάδες που διοικεί ο οπλαρχηγός Ιμπραχίμ Τζαντράν επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική Λιβύη, που ελέγχει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός.

Οι μάχες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα γύρω από τους τερματικούς σταθμούς Ρας Λανούφ και ας Σίντρα προκάλεσαν «καταστροφικές ζημιές» στις υποδομές, όπως κατήγγειλε η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης.

Η χώρα συνεχίζει να σπαράσσεται από τις συγκρούσεις για την εξουσία και τις εχθροπραξίες μεταξύ αντίπαλων ένοπλων οργανώσεων μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από τη μια πλευρά στέκει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα την Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, από την άλλη ο 75χρονος Χάφταρ και οι δυνάμεις του, που διαθέτουν την υποστήριξη μιας αντίπαλης κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Τζαντράν, 35 ετών, η φυλή του οποίου, η Αλ Μαγάρμπα, ζει ιστορικά στην περιοχή όπου βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αψηφά συχνά τις μεταβατικές αρχές μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Καντάφι.

Πηγές προσκείμενες στον NLA κάνουν λόγο περί συμμαχίας ανάμεσα στον Τζαντράν και τις «Ταξιαρχίες Άμυνας της Βεγγάζης», οργανώσεις των ισλαμιστών που εκδιώχθηκαν από τη Βεγγάζη κατόπιν επιχειρήσεων των δυνάμεων του Χάφταρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα