Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζει ο Τραμπ

Ακόμα και σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων κατά του Ιράν, ως «αντίποινα» για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και της χρηματοδότησης τρομοκρατών, όπως διατείνεται η αμερικανική πλευρά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του συμβούλου του Τραμπ σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, ότι οι πρόσφατες δράσεις του Ιράν δείχνουν ότι δεν λαμβάνει υπόψη το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μετά από τη συμφωνία που επετεύχθη για τα πυρηνικά το 2015. Τόσο ο Φλιν, όσο και ο Τραμπ είπαν ότι το Ιράν βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την τελευταία πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κυρώσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν έως και 17 εταιρείες στο Ιράν που συνδέονται με τους βαλλιστικούς πυραύλους

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές, οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν άμεσα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή τη συμφωνία που επετεύχθη με τον Μπαράκ Ομπάμα για χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Αποτέλεσμα των εξελίξεων ήταν η άνοδος στα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα.

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η πυρηνική δοκιμή της περασμένης Κυριακής έγινε στο πλαίσιο του αμυντικού προγράμματος της χώρας, ενώ ο σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι το Ιράν θα συνεχίσει δυναμικά τις δραστηριότητες που άπτονται του τομέα της άμυνας.

Keywords