Να μηνύουν «ελεύθερα» την Uber θα μπορούν πλέον τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης

H Uber ανακοίνωσε πως θα επιτρέπει πλέον σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να καταθέτουν μήνυση κατά της εταιρείας απ' ευθείας στο δικαστήριο, ενώ σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει στοιχεία από κρούσματα σεξουαλικής βίας και άλλα επικίνδυνα περιστατικά τα οποία συμβαίνουν στις κούρσες.

Μέχρι τώρα, οι όροι υπηρεσίας της εταιρείας εμπόδιζαν τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης (και άλλων περιστατικών) να διεκδικήσουν οτιδήποτε από την εταιρεία μέσω μηνύσεων, ανακατευθύνοντάς τους σε Πολιτικά δικαστήρια, όπου λύνονται οι υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών.

Τώρα η Uber αίρει την «απαγόρευση» αυτή. Τα θύματα θα εξακολουθούν να μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους σε πολιτικά δικαστήρια , εφόσον το επιθυμούν.
Βέβαια η εταιρεία θα επιδιώξει να κρατήσει «μακριά» της ορισμένους διαδίκους. Όπως και συμβαίνει και με άλλους καταγγέλοντες, θα απαγορέυεται από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να συμμαχούν κάνοντας ομαδικές αγωγές κατά της εταιρείας.

Η ενέργεια αυτή της Uber έρχεται εν μέσω έξαρσης του κινήματος #MeToo, μέσω του οποίου πολλές γυναίκες έκαναν μαζικές αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση αλλά και κακομεταχείριση στο χώρο εργασίας. Οι δικαστικές περιπέτειες της Uber εκτονώθηκαν πέρυσι όταν μια πρώην εργαζόμενη τεχνικός λογισμικού της εταιρείας, η Σούζαν Φάουλερ κατέγραψε σε ένα blog όλες τις εμπειρίες παρενόχλησης που βίωσε όσο εργαζόταν στην Uber.

Αυτή τη στιγμή 14 γυναίκες επιχειρούν να μηνύσουν την Uber για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχθηκαν από οδηγούς. Ωστόσο οι νέοι κανόνες της εταιρείας ναι μεν επιτρέπει στα θύματα να την μηνύσουν «ελεύθερα», ωστόσο μόνο μια αγωγή τη φορά. Εάν αυτή η προσέγγιση ξεπεράσει τις δικαστικές προκλήσεις, θα μπορούσε να περιορίσει τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα και τις ζημίες που θα αντιμετωπίσει η Uber. Παρά την αλλαγή στάσης της εταιρείας, η κίνηση αυτή δεν εξασφαλίζει απαραίτητα τον αποκλεισμό ομαδικων αγωγών.

«Συγχαρητήρια στην Uber που επιλέγει να μην αποσιωπήσει τα θύματα», δηλώνει η Ζαν Κρίστενσεν, συνεργάτης της Wigdor, της δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει τα 14 θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. «Έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, ωστόσο με το να εμποδίζει τις ομαδικές αγωγές δείχνει ότι ακόμη δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει ουσιαστική αλλαγή. Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας διαδικασίας που απαιτείται προκειμένου να επέλθει η αλλαγή που θα βελτιώσει την ασφάλεια των πελατών».

Η εταιρεία έρχεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσο συχνά οι οδηγοί της ασκούν βία ή παρενοχλούν τους πελάτες της. Τον Απρίλιο, έρευνα του CNN έδειξε ότι πάνω από 100 οδηγοί της Uber κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εταιρεία δήλωσε πως πρόκειται να δημοσιεύσει δεδομένα και στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των περιστατικών, και σε ποσοστά επί των συνολικών διαδρομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα