Ν. Καραμούζης: «Το πρόβλημα των NPLs δεν μπορεί να επιλυθεί εν μια νυκτί»

«Το ζήτημα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί εν μια νυκτί» Μια τέτοια λύση δε θα ήταν αξιόπιστη» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ν. Καραμούζης μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics, για την παρουσίαση του βιβλίου των κ. κ. Χ Γκόρτσου Π.

Μονοκρούσου (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εμπειρία απο την περιφέρεια και η ελληνική περίπτωση).

Ο κ. Καραμούζης στην ομιλία περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία σταδιακή αλλά ταχεία προσέγγιση για την αντιμετώπιση των NPLs/NPEs.Οποιαδήποτε προσέγγιση για εσπευσμένες πωλήσεις με δεδομένη την άνευ προηγουμένου έκταση του προβλήματος και μάλιστα στο συγκεκριμένο αβέβαιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται - από μειωμένη αξιοπιστία και πρόσβαση στις αγορές,- από υψηλά επιτόκια λόγω αυξημένου ρίσκου, - από μια περιορισμένη δευτερογενή αγορά NPEs,- από μια αργά αναπτυσσόμενη και ευαίσθητη οικονομία θα μπορούσε να κλυδωνίσει το τραπεζικό σύστημα και τις προσδοκίες που υπάρχουν και να δημιουργήσει περιττά βάρη σε τελική δε ανάλυση να βλάψει την οικονομία.»

Κίνδυνοι από τα υπονοούμενα για ανακεφαλαιοποίηση

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους κινδύνους και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται απο μια υποθετική μελλοντική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε « Δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα υποθετικό ζήτημα μελλοντικής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν έχει καν τεκμηριωθεί, σε μία «χαλαρή» δημόσια συζήτηση, όπως πρόσφατα έκανε το ΔΝT ζητώντας δημόσια τη διεξαγωγή AQR και αφήνοντας υπονοούμενα για ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στις τράπεζες και την οικονομία καθώς

- Ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 25% των NPEs).
- Τροφοδοτεί κερδοσκοπικές συμπεριφορές στις αγορές.
- Υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιστροφή καταθέσεων.
- Αυξάνει τον «ηθικό κίνδυνο».

Βελτιώνεται η ρευστότητα

Ο κ. Καραμούζης αφού τόνισε τα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών πρόσθεσε ότι παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τις αβεβαιότητες, η κατάσταση στη ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται σταθερά:

Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά €3,5 δισ. Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA έχει υποχωρήσει σήμερα στα €28 δισ. – από €86 δισ. το καλοκαίρι του 2015 – δηλαδή εμφάνισε εντυπωσιακή μείωση ύψους €58 δισ.

Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται, όπως δείχνουν τα repos και οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών που σήμερα ξεπερνούν τα €20 δισεκ. Όλες οι τράπεζες έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν πλήρως από τις κρατικές εγγυήσεις με σκοπό την άντληση ρευστότητας από τον ELA, οι οποίες είχαν ανέλθει στο υψηλότερο σημείο τους σε €50 δισ. Τα επιτόκια υποχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Tο βιβλίο

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 από το Ελληνικό Παρατηρητήριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του London School of Economics (LSE) έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο “Non-Performing Loans and Resolving Private Sector Insolvency, Experiences from the EU Periphery and the Case of Greece”.

Το βιβλίο προλόγισαν οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Eurobank Ergasias S.A. και Δημήτρης Βαγιανός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικών στο London Scholl of Economics. To περιεχόμενο του βιβλίου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση από τον Δρ. Πλάτων Μονοκρούσο και τον Καθηγητή Χρήστο Γκόρτσο.

Το βιβλίο, η συγγραφή του οποίου έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιμελήθηκαν και συνέβαλαν στη συγγραφή του (co-editors) οι κ. κ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank Ergasias S.A, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου, Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιβλίο φιλοξενεί μελέτες και κεφάλαια διακεκριμένων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επιχειρεί μία επισκόπηση της θεωρητικής και εμπειρικής βιβλιογραφίας σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς επίσης και των προκλήσεων και επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες και οι εταιρείες για την αντιμετώπισή τους. Επικεντρώνεται στην εμπειρία μίας σειράς οικονομιών στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ιδιωτικού τομέα την περίοδο μετά την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα χαρακτηριστικά του υπάρχοντος κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή. Παρευρέθηκαν επιφανή μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς, μεταξύ αυτών, ο Sir Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics και ο κ. Αντώνης Κατεπόδης, Οικονομικός και Εμπορικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έγινε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, γενικότερα, τις δυνατότητες παρεμβατικών βελτιώσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα