Μυτιληναίος : Γιατί χτίζει «καλάθι» προμήθειας φυσικού αερίου

Tου Δημήτρη Παφίλα

Οι διαπραγματεύσεις της Μυτιληναίος με νέο ξένο όμιλο για την προμήθεια Φυσικού Αερίου -ήδη έχει συμφωνία με Gazprom- η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και των λιγνιτικών μονάδων και φυσικά οι σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο με εφαρμογή ακραίας εταιρικής διακυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναλυτών μετά την χθεσινή Γενική συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος.

Όμως, οι αναλύσεις αναφέρουν τις κινήσεις της Μυτιληναίος η οποία σπεύδει να προμηθευτεί

Φυσικό Αέριο δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο καλάθι πηγών ( Gasprom, ξένος όμιλος, Qatar ) ενω την ίδια ώρα εκφράζει τον προβληματισμό για την βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων καθώς τα έξοδα των ρύπων είναι πολύ υψηλά. Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος απο το βήμα της Γενικής συνέλευσης «τα συμφέροντα στο αέριο είναι μεγαλύτερα απο τον ηλεκτρισμό και αρκούν να προκαλέσουν αναταράξεις, επιχειρηματικές και όχι μόνο». Επίσης, ένας αναλυτής αναφέρεται στην επένδυση Αλουμίνας των 500 εκατ. ευρώ που θα αποφασιστεί πιθανότατα στο τελος του έτους, αλλά και στις καθυστερήσεις για τη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος ισχύος 650 mw

Εθνική χρηματιστηριακή

Ο κ. Β. Καρναπάτης της Εθνικής χρηματιστηριακής στην ανάλυση του σημειώνει πως, ο πρόεδρος της Μυτιληναίος είπε ότι (1) υπάρχει ένα αρχικό ενδιαφέρον αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, θυμίζοντας ότι ο όμιλος καταναλώνει το 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης. Ο όμιλος διαπραγματεύεται με μια μεγάλη εταιρεία Φυσικού Αερίου πάνω και πέρα απο την συμφωνία με την Gasprom, ενω τον Ιούλιο θα παραλάβει το πρώτο φορτίο Φ.Α με πλοίο απο την Qatar Gas ( 2) Ενω η Μυτιληναίος θα συμμετάσχει στην αρχική φάση της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων, ο πρόεδρο σημείωσε ότι πολύ σκεπτικός σχετικά με την βιωσιμότητα αυτών των μονάδων δεδομένων των υψηλών τιμών στα δικαιώματα ρύπων. Ο όμιλος , κατά τον αναλυτή, ψάχνει σταθερά κερδοφόρες προοπτικές μ ένα ελκυστικό προφιλ ρίσκου- απόδοσης και πρέπει να υπολογιστεί το track record του management στην εκτέλεση μεγάλων συμφωνιών.

WOOD & Company

Η Wood ( κ. Α. Μπουλουγούρης) επικεντρώνεται στις αλλαγές του διοικητικού συμβουλίου ως ένα μέρος της ενδυνάμωσης της εταιρικής διακυβέρνησης σε ευθυγράμμιση με τις πιο καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Ως αποτέλεσμα, αναφέρει η Wood το 80% των μελών ανανεώθηκε και οι 7 απο τους 11 έχουν εκτεταμένη ειδίκευση σε διαφορετικούς τομείς ( τράπεζες, εμπορεύματα, ενέργεια, ακίνητα και πληροφορική ). Επιπλέον μετά το 2018, ο κ. Μυτιληναίος θα ξεχωρίσει την θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου . Η Wood τονίζει επίσης ότι ο στόχος είναι να επιτύχει το ιστορικό ρεκόρ των κερδών Εbidta του 2017 και τη νέα χρονιά ( 305 εκατ. ευρώ ) Η Wood βλέπει αυτά τα επίπεδα ως το πάτωμα και προβλέπει άνοδο 10% των κερδών Ebidta στα 338 εκατ. ευρώ.

IBG

Η Γενική συνέλευση της Μυτιληναίος ενέκρινε μέρισμα 0,32 ευρώ ανά μετοχή όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα IBG. Σύμφωνα με την ανάλυση οι προοπτικές για το 2018 είναι ότι θα είναι ένα έτος συγκέντρωσης, με την διοίκηση να έχει στόχο την περσινή ισχυρή απόδοση. Απο την άλλη πλευρά το 2019 θα είναι καλύτερο, εξαιτίας της ευκαιρίας να κάνει hedge τις τιμές αλουμινίου σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2018, των προοπτικών για σημαντική ανάκαμψη στα έργα EPS ( κατασκευές ενεργειακών έργων ) και του ρυθμισμένου περιβάλλοντος στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2018 επηρεάστηκε απο τις χαμηλές χονδρικές τιμές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υψηλής παραγωγής υδροηλεκτρικών και της απουσίας πιστοποιητικών διαθεσμότητας ( Αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος ) Η επενδυτική Τράπεζα σημειώνει την δυνατότητα της εταιρείας να παράγει ελεύθερες ταμειακές ροές και αναβαθμίζει την σύσταση της σε αγορά γαι την μετοχή της Μυτιληναίος.

ALPHA FINAΝCE

Η ανάλυση του κ. Μ. Σταθουδάκη της Alpha finance τονίζει ότι αναφέρθηκε υπάρχουν καθυστερήσεις για την νέα μονάδα ισχύος 650mw ενω η αποτίμηση της επένδυσης των 500 εκατ. δολαρίων θα εξεταστεί στο τέλος του έτους

Keywords
Τυχαία Θέματα