MWC17: Φαντάζεστε το Netflix στο μέλλον να ψυχαγωγεί μία τεχνητή νοημοσύνη;

του Δημητρίου Πόγκα

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτοματοποιημένων συνομιλιών και των μηχανών που αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες εργασίες είναι και φέτος ένα από τα βασικά θέματα του Mobile World Congress, που φιλοξενείται από την Δευτέρα στην Βαρκελώνη.

Ερώτηση για την άποψή του δεν θα μπορούσε να αποφύγει και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Netflix, στην σημαντικότερη ίσως συζήτηση από το πρόγραμμα που περιλαμβάνει το συνέδριο.

Ο Ρηντ Χέιστινγκς, πάντως, απέφυγε να μπει σε σενάρια μελλοντολογίας, δίνοντας μία απάντηση που πέρα από τη χιουμοριστική - και ίσως ρητορική - φύση της, συνοψίζει τα ερωτήματα της ανθρωπότητας απέναντι στην υπόσχεση ανάδυσης όλο και περισσότερο προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης:

«Θεωρώ ότι σε 20 με 50 χρόνια από τώρα θα υπάρχει κάποια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πού κατευθύνεται η ανθρωπότητα. Ποιον θα πρέπει να ψυχαγωγούμε τοτε; Εσάς ή μία τεχνητή νοημοσύνη;».

Το υπόλοιπο της ομιλίας, πάντως, του δημιουργού της διαδικτυακής πλατφόρμας παροχής κινηματογραφικού και τηλεοπτικού περιεχομένου κυμάνθηκε σε περισσότερο πρακτικά ζητήματα, όπως η ανάδυση νέων επιχειρηματικών μοντέλων στη βιομηχανία του περιεχομένου, η πειρατεία και η συνεργασία της εταιρείας με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Οι τελευταίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που προσέρχεται στο Mobile World Congress, την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση τηλεπικοινωνιών. Oι πάροχοι δημιουργούν και οι ίδιοι δικές τους υπηρεσίες διανομής περιεχομένου, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία εταιρειών όπως το Netflx, οι οποίες λειτουργώντας επάνω στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυά τους αυξάνουν την κίνηση δεδομένων και τις απαιτήσεις των καταναλωτών για προσφορές και εκπτώσεις στα πακέτα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, η σχέση του Netflix με τους παρόχους - τουλάχιστον σύμφωνα με τα λόγια του Χέιστινγκς - φαίνεται πώς παραμένει εποικοδομητική.

«Γινόμαστε περισσότερο αποδοτικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το bandwidth των δικτύων και σε αντάλλαγμα οι πάροχοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να παράσχουν απεριόριστο βίντεο όχι μόνο για το Netflix, αλλά και για άλλες υπηρεσίες», τόνισε ο Χέιστινγκς. Για παράδειγμα, οι πάροχοι προσφέρουν μεν απεριόριστη χρήση σε κίνηση δεδομένων, αλλά για χαμηλότερες ταχύτητες μεταφοράς και χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, κάτι που μειώνει τον όγκο δεδομένων που διαχειρίζονται τα δίκτυα.

Από την πλευρά του, το Netflix επενδύει στη δημιουργία κωδικοποιητών βίντεο που επιτρέπουν υψηλότερη ανάλυση εικόνας έναντι χαμηλότερης κίνησης δεδομένων και χαμηλότερου όγκου αρχείων για αποθήκευση στη συσκευή και offline προβολή.

Το Netflix, τόνισε ο ιδρυτής του, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται περιεχόμενο, καθώς για ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει απεριόριστες σειρές ή ταινίες, ενώ έχει στη διάθεσή του όλα τα επεισόδια της σειράς που αγοράζει, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τηλεόραση ή τα on-demand και pay-per-view μοντέλα.

Ο Χέιστινγκς εμφανίστηκε χωρίς ανησυχίες σχετικά και με την πειρατεία, καθώς, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι το Netflix εισήγαγε ένα μοντέλο στη διανομή περιεχομένου που παρέχει ποιοτικό και πρωτότυπο περιεχόμενο με χαμηλό κόστος, κάτι που εξαλείφει την ανάγκη ή την επιθυμία των πειρατών κινηματογραφικού περιεχομένου.

Πάντως, το Netflix παραμένει μία εταιρεία προσηλωμένη στην παραγωγή περιεχομένου και ιστοριών που καθηλώνουν τους τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο και σε οποιαδήποτε συσκευή και δεν συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό των παραγωγών του τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στην κίνηση δεδομένων στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ανέφερε ο Χέιστινγκς.

Μάλιστα, ο Χέιστινγκς ανέφερε πως μετά την παγκόσμια επιτυχία της υπηρεσίας - η οποία παρέχεται σε 140 χώρες και 100 εκατ. συνδρομητές - ετοιμάζεται και περιεχόμενο από τοπικούς παραγωγούς εκτός ΗΠΑ, όπως μία σαπουνόπερα στην Ισπανία και μία «σκοτεινή» σειρά επιστημονικής φαντασίας στην Γερμανία. Μία ακόμη σειρά που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα είναι η αμερικανική παραγωγή "13 Reasons Why", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο μυθοπλασίας που αναφέρεται σε ένα αμφιλεγόμενο θέμα: τις προβληματικές σχέσεις μεταξύ εφήβων και τις αυτοκτονικές τάσεις που παρουσιάζουν ορισμένοι από αυτούς.

Keywords