Μην αφήσετε την Ελλάδα στην τύχη της

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι επιστροφή της ελληνικής κρίσης». Την παραπάνω άποψη εκφράζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert, παραθέτοντας στο άρθρο του τις τελευταίες εξελίξεις, από το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς έως τη διαφωνία που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει στο εσωτερικό του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο κ. Gilbert, όλες οι πλευρές

-τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ – θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η οικονομία της τελικώς να κατορθώσει να επιστρέψει σε θετική πορεία.

«Η Ευρωζώνη οφείλει να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Τονίζει, ακόμη, ότι εάν η όλη «κόντρα» δεν σταματήσει σύντομα και δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα η όλη καθυστέρηση να φθάσει έως το καλοκαίρι, η Ελλάδα θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με μία δύσκολη, μη διαχειρίσιμη κατάσταση.

Ο κρισιμότερος μήνας είναι ο Ιούλιος, όπου η χώρα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα αξίας οκτώ δισ. ευρώ, ενώ έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχει αποπληρώσει δανεισμό (είτε προς τους επίσημους πιστωτές της, είτε προς επενδυτές που κατέχουν ομόλογά της) το ποσό των 23 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Gilbert παραθέτει μία σειρά στοιχεία, από την εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, έως τη μη επιστροφή των καταθέσεων -πολυπόθητη κίνηση προκειμένου να υπάρξει επιστροφή του τραπεζικού συστήματος σε ομαλή πορεία- αλλά και το γεγονός ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ ξεκαθάρισε στην πρόσφατη έκθεσή του ότι η ελληνική οικονομία -εάν όλα πάνε βάσει προγράμματος- δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ, ενώ από την άλλη οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι το παραπάνω ποσοστό μπορεί να φθάσει έως και το 3,5% του ΑΕΠ.

«Με τις εκλογικές διαδικασίες σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία να πλησιάζουν, συν τα πιθανά "θραύσματα" από το λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για την έξοδο από την ΕΕ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι άλλη μία ελληνική κρίση. Αλλά μέχρις ότου οι πιστωτές της Ελλάδας αναγνωρίσουν ότι η δυνατότητα της οικονομίας της να παράγει πλεονάσματα είναι περιορισμένη και ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, η Ελλάδα θα παραμένει "ανίατη" περίπτωση», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα