Προς τέταρτη εβδομάδα κερδών η Ευρώπη παρά τις σημερινές απώλειες

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές, που πάνε ωστόσο ολοταχώς προς τέταρτη εβδομάδα κερδών, ενώ την ίδια ώρα, το ράλι που είδαμε χθες Πέμπτη στα εμπορεύματα έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country που εξετάζει μετοχές σε 47 χώρες, σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,3%, καθώς οι απώλειες του τεχνολογικού κλάδου στην Ασία και η κατοχύρωση κερδών από τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου στην Ευρώπη, συνεισέφεραν στις συνολικές απώλειες.

Ο δείκτης αναμένεται να έχει εβδομαδιαία κέρδη 1% καθώς οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν

από ένα ταραγμένο α' τρίμηνο με επιστροφή της μεταβλητότητας, εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε νωρίτερα απώλειες 0,29% με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας παραμένει ψηλότερα κατά 0,5%.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 με άνοδο 0,35%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,11%, στο Παρίσι ο CAC40 με απώλειες 0,01%, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο, FTSE MIB και ΙΒΕΧ35 με πτώση 0,04% και οριακή άνοδο 0,14% αντίστοιχα.

H σουηδική Ericsson ανακοίνωσε μείωση ζημιών στο α' τρίμηνο, ενώ κέρδη και μεικτό περιθώριο κέρδους κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει άλμα 14%.

Η βρετανική Reckitt Benckiser αντιθέτως υποχώρησε 1,8% νωρίτερα καθώς η αύξηση πωλήσεων ληταν κατώτερη των προσδοκιών για το α' τρίμηνο.

Στην Ασία σημειώθηκαν απώλειες με πρωταγωνίστρια την Κίνα λόγω πιέσεων από τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, καθώς η Taiwan Semiconductor Manufacturing που είναι η Νο1 κατασκευάστρια επεξεργαστών στον κόσμο, περιέκοψε τον στόχο για τα έσοδα στο χαμηλότερο επίπεδο της πρόβλεψης που έχει κάνει, προβάλλοντας ως λόγο τη χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για smartphones. Ο διευρυμένος MSCI σημείωσε απώλειες σχεδόν 1%.

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν ξανά κοντά σε υψηλό πολλών ετών μετά την άνοδό τους στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη του 2014 την Πέμπτη. Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ διαπραγματεύτηκε κοντά στα 74 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ βρίσκεται στα 1,23 δολάρια σημειώνοντας πτώση 0,33%, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την άλλη εβδομάδα, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω βήματα προς τη σταδιακή έξοδο από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πτώση και γαι τη στερλίνα που υποχώρησε στο 1,4041 δολ., αφού υποχλωρησε κατά 1% κατα΄τη διάρκεια συναλλαγών στη Νέα Υόρκη. Αυτό μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΒοΕ, Μάρκ Κάρνεϊ, που «θόλωσε» τις πιθανότητεςγια μια πιθανή αύξηση επιτοκίων φέτος.

Το ελβετικό φράγκο τέλος ήταν ελαφρώς ισχυρότερο έναντι του ευρώ αφού χθες Πέμπτη υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών στα 1,20 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα