Υψηλές προσδοκίες από το επενδυτικό πλάνο για το νέο "Δρόμο του Μεταξιού"

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, ως απόρροια της διεθνούς αισιοδοξίας για την αύξηση των δαπανών για υποδομές διεθνώς, αντισταθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία για την μειωμένη δυναμική που εμφανίζει η διεθνής οικονομία. Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο, λόγω της προσδοκίας για συνέχιση του προγράμματος μείωσης της παραγωγής, που κανονικά λήγει τον Ιούνιο αλλά που αυξάνονται οι πιέσεις για επέκτασή του

Η κινεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

σημείωσαν σημαντική άνοδο και βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους, μετά το Μάρτιο. Οι μετοχές στο Τόκιο σχεδόν έσβησαν τις προηγούμενες απώλειες καθώς το γιεν εξασθένησε κι οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά ένα νέο κύμα εταιρικών κερδών.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ξι Τζινπίνγκ έχει διαμορφώσει ένα σαρωτικό πλαίσιο για μια παγκοσμιοποίηση κινεζικού στυλ το οποίο θα χρηματοδοτήσει με 78 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές υποχώρησαν ελαφρά, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή και οι επενδύσεις στην αχανή χώρα επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο. Τα στοιχεία όμως που ακολούθησαν για τις αμερικανικές λιανικές πωλήσεις και την εξέλιξη του πληθωρισμού, έδειχναν τάση για "ράλι". Στο μεταξύ , η Βόρεια Κορέα επιχείρησε την εκτόξευση ενός ακόμα βαλλιστικού πυραύλου, του έβδομου για φέτος, νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Ο "νέος δρόμος του μεταξιού" δηλαδή το σχέδιο "One Belt One Road" βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρόωρο στάδιο" δήλωσε στο Χονγκ Κονγκ ο Ρέιμοντ Γιουνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος του τραπεζικού Ομίλου για Κίνα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. "Αλλά στην εγχώρια αγορά βλέπουμε την Κίνα να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στο κλασικό μοντέλο των επενδύσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν την οικονομία μέσω των δαπανών για τις υποδομές. Οι επενδύσεις σε υποδομές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.", πρόσθεσε.

Άλλωστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, με την ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των 28 τελευταίων ετών, και να μην ξεπερνά το 4,4%. Ωστόσο η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα