Μέρκελ: Υπέρ της υποψηφιότητας Σταϊνμάιερ για τη γερμανική προεδρία

Η στήριξη της υποψηφιότητας του σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κρίνεται από πολιτικούς αναλυτές ως αποτυχία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης δεν κατάφερε να υποδείξει δικό της υποψήφιο, ο οποίος θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση που ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποτελείται από τους 630 βουλευτές της ομοσπονδιακής βουλής

και άλλους τόσους εκπροσώπους των 16 κρατιδίων. Πάντως, η εκλογή του κ. Σταϊνμάιερ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, δεδομένου ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα (CDU και CSU)και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) διαθέτουν σχεδόν το ¾ των ψήφων.

Ο δημοφιλέστερος γερμανός πολιτικός

Σε μια πρώτη του δήλωση, αφότου διέρρευσε η απόφαση του προεδρείου των χριστιανοδημοκρατών να στηρίξουν τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε ότι σε καιρούς μεταλλαγών και αβεβαιότητας χρειάζεται κάποιος που χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών και με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Σημειωτέον ότι στις δημοσκοπήσεις ο κ. Σταϊνμάιερ είναι ο δημοφιλέστερος Γερμανός πολιτικός.

Το απόγευμα αναμένεται δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι η ίδια μαζί με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Χορστ Ζέχοφερ θα ανακοινώσουν επίσημα από κοινού την υποψηφιότητα του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Τέλος, φαβορί να διαδεχθεί τον κ. Σταϊνμάιερ στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο νυν πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Πηγή: Deutsche Welle, Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Keywords
Τυχαία Θέματα