Μερική νίκη της Google για το «δικαίωμα στη λήθη»

Η Google δεν είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί το «δικαίωμα στη λήθη» στους χρήστες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας M. Szpunar στην σύστασή του προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το CNBC, η γραπτή γνώμη του γενικού εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google

πρέπει να εφαρμόζουν τους αυστηρούς νόμους περί ιδιωτικότητας της Ευρώπης, σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το «δικαίωμα στη λήθη» είναι μέρος ενός νόμου της ΕΕ που θεσπίστηκε το 2014, ο οποίος απαιτεί από τις μηχανές αναζήτησης να διαγράφουν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, αν θεωρείται ότι είναι άσχετες ή υπερβολικές.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να ζητήσει από την Google να αφαιρέσει τους συνδέσμους που περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας. Η απόφαση για την κατάργηση ενός συνδέσμου εξαρτάται από παράγοντες όπως ο ρόλος του ατόμου στη δημόσια ζωή. Από το 2014, η Google έχει λάβει σχεδόν 3 εκατομμύρια αιτήματα για «διαγραφή» διευθύνσεων ιστού από χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε γραπτή γνωμοδότησή του την Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας Maciej Szpunar δήλωσε ότι «δεν τάσσεται υπέρ μιας τόσο ευρείας ερμηνείας των διατάξεων της νομοθεσίας της Εεμ οι οποίες θα είχαν επιπτώσεις πέρα ​​από τα σύνορα των 28 κρατών μελών».

Η Google βρίσκεται σε νομική διαμάχη με τη ρυθμιστική αρχή δεδομένων της Γαλλίας που ονομάζεται CNIL (National Commission of Informatics and Des Libertes), σχετικά με το κατά πόσο τα σκληρά πρότυπα δεδομένων της Ευρώπης θα πρέπει να εφαρμόζονται παγκοσμίως στον γίγαντα της τεχνολογίας. Η υπόθεση τέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, αφού η CNIL επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Google το 2016, επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει συνδέσμους αναζήτησης από όλες τις εκδόσεις του ιστότοπού της.

Η γνώμη του γενικού εισαγγελέα, αν ακολουθηθεί από παρόμοια απόφαση από το δικαστήριο, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη νίκη για την Google - και πολλοί υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου που έχουν αμφισβητήσει την παγκόσμια επιβολή του «δικαίωματος στη λήθη» θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη λογοκρισία σε ορισμένες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα