Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη ενώ το χάος του Brexit συνεχίζεται

Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Κίνα που ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου, με συνέπεια να μειωθούν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,01% στις 383,71 μονάδες , με τους μεγαλύτερους δείκτες και τους περισσότερους τομείς προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στη Βρετανία, ο FTSE100 με άνοδο 0,44%, ο γερμανικός DAX +0,05%, ο γαλλικός CAC40 +0,08%,

ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,15% και ο ισπανικός IBEX 35 με οριακές απώλειες 0,02%.

Οι μετοχές του τομέα ασφάλισης καθώς και του κλάδου ποτών και τροφίμων σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις με άνοδο 0,3% στις πρωινές συναλλαγές.
Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές η γαλλική εταρεία παροχής ΙΤ υπηρεσιών Atos σημείωσε σημαντική πτώση άνω του 4% μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από τη Berenberg σε «sell» από «hold».

Στο μεταξύ, η μετοχή της Coca-Cola Hellenic σημείωσε σημαντική άνοδο μετά την επισήμανση της Barclays ότι η εταιρεία εμφιάλωσης είναι μια από τις αγαπημένες της μετοχές. Η μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%.

Η αγορά εστιάζει στα οικονομικά στοιχεία, μετά την ανακοίνωση για την αμερικανική μεταποίηση η οποία σημείωσε βελτίωση τον περασμένο μήνα, αλλά και για τις δαπάνες στον τομέα των κατασκευών τον Φεβρουάριο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία επισκίασαν τις απογοητευτικές επιδόσεις των λιανικών πωλήσεων και ενίσχυσαν το θετικό κλίμα στην Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανακοίνωσε μια απροσδόκητη επιστροφή του μεταποιητικού της κλάδου στην ανάπτυξη.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Πίσω στην Ευρώπη, οι Βρετανοί βουλευτές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τον γόρδιο δεσμό της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική Βουλή απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία για καμιά από τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς αντικατάσταση της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Αν δεν καταλήξουν σε ένα σχέδιο τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα φύγει από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Νωρίτερα, η στερλίνα υποχωρούσε στο 1,3018 έναντι του δολαρίου σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά, καθώς η Βρετανή πρωθυπουργός προσπαθεί να άρει το αδιέξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα