Μεικτά πρόσημα στην Ασία εν μέσω εμπορικών ανησυχιών

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ασιατικές αγορές, με τα χρηματιστήρια της Κίνας στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις εμπορικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον. Οι κινεζικές αγορές νωρίτερα σημείωναν απώλειες 1,27% αφού προηγουμένως άγγιξαν στα χαμηλά δύο ετών, ενώ ο Shenzhen composite έχανε 1,36%. Ωστόσο στη συνέχεια το χρηματιστήριο της Σανγκάης μάζεψε τις απώλειες και γύρισε ανοδικά στο +0,19% και στις 2.780,22 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με απώλειες

1,84% στις 28.427,52 μονάδες με τους κλάδους ενέργειας και υπηρεσιών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση. Πτωτικά και οι τραπεζικές μετοχές με την HSBC να χάνει 2,79%, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός Tencent υποχώρησε κατά 2,74%.

Με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,12%, χάνοντας 26,39 μονάδες για να κλείσει στις 21.785,54 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,15% ή 2,49 μονάδες και έκλεισε στις 1.692,80 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημείωσε άνοδο 1,22% στις 2272,76 μονάδες. Ανοδος 0,99% για τη Samsung Electronics ενώ η εταιρεία χάλυβα Posco έχασε 2,06%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 20 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 6210,20 μονάδες.

Ο διευρυμένος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας υποχώρησε στις πρωινές συναλλαγές κατά 1,22%.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς οι αγορές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο. Η προθεσμία της 6ης Ιουλίου για την επιβολή αμερικανικών δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ. πλησιάζει , ενώ και η Κίνα έχει εξαγγείλει ότι θα απαντήσει με ανάλογους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της DBS Bank, Tamur Baig, θεωρείται απίθανος ένας εμπορικός πόλεμος ωστόσο η σκληρή ρητορική και από τις δύο πλευρές επηρεάζουν την ψυχολογία στις αγορές. Πρόσθεσε δε ότι πιθανότατα οι ΗΠΑ θα πληγούν περισσότερο από την Κίνα, αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, καθώς τα κινεζικά αντίποινα θα εκτείνονται σε ένα ευρύτερο μέτωπο και ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πολύ περισσότερα από μια εμπορική διαμάχη με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς έχει ανοίξει μέτωπα με Καναδά και ΕΕ. Η τελευταία μάλιστα έχει προειδοποιήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα