Μεγάλα τα προβλήματα των τραπεζών στη Νότια Αφρική

Σημαντική είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Νότιας Αφρικής, καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν τα κόστη που «τρέχουν» ταχύτερα από τα έσοδα.

Οι λόγοι είναι σχεδόν ίδιοι: η οικονομία της Νότιας Αφρικής δεν έχει αναπτυχθεί περισσότερο από 2% ετησίως από το 2013 και η ανεργία είναι 27%. Επιπλέον, οι καταναλωτές πλήττονται από την αύξηση των φόρων, των τιμών των καυσίμων και των υψηλότερων λογαριασμών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι εταιρείες, εν τω μεταξύ, δεν αποφασίζουν να επενδύσουν

μέχρι να κατανοήσουν την απαλλοτρίωση των γαιών και τις κρατικές επιχειρήσεις που έχουν τόσο βαριά χρέη που απειλούν τα οικονομικά του κράτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές τράπεζες ψάχνουν και στην υπόλοιπη Αφρική, αλλά η έδρα τους είναι ακόμα εκεί όπου βρίσκονται τα χρήματα.

"Αυτό δείχνει πόσο σκληρό είναι το περιβάλλον της Νότιας Αφρικής, ενώ οι προσπάθειές τους στην υπόλοιπη Αφρική είναι καλύτερες», δήλωσε ο Patrice Rassou, επικεφαλής της έρευνας Equity Investment Management στο Cape Town. "Είναι μια συνάρτηση της χαμηλής ανάπτυξης και του αυξανόμενου κόστους."

Οι κυριότερες τράπεζες του κράτους, γνωστές ως Big Four – δηλαδή οι Standard Bank Group Ltd, η FirstRand Ltd., η Absa Group Ltd. και η Nedbank Group Ltd. - δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους τα οποία, στο σύνολό τους, είτε απογοητεύουν είτε προειδοποιούν τους επενδυτές ότι οι στόχοι καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Όλες τους υποφέρουν σε διαφορετικό βαθμό από το ότι το κόστος αυξάνεται ταχύτερα από τα έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα