ΜΕΓΑ: To απόλυτο success story μέσα στην κρίση

Πώς κατάφερε να πάει κόντρα στο ρεύμα,να πετύχει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών διατηρώντας όλη την παραγωγή της στην Ελλάδα - «Παράγουμε μόνο στην Ελλάδα, επεκτεινόμαστε σε όλο τον κόσμο», το μότο της εταιρείας που τολμά να έχει ελληνικό όραμα στηριζόμενη στην άριστη ποιότητα των προϊόντων της

του Στέλιου Μορφίδη

Αν έπρεπε να διαλέξει κανείς το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του απόλυτου επιχειρηματικού success

story στην Ελλάδα της κρίσης η ΜΕΓΑ θα είχε μεγάλες πιθανότητες. Μία υγιής ελληνική εταιρεία, ένα επιχειρηματικό διαμάντι, αψήφησε το κλίμα, επένδυσε και πέτυχε στην εξωστρέφεια, με αποτέλεσμα στα πέτρινα χρόνια της ελληνικής οικονομίας να γίνει ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της προσωπικής υγιεινής στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις της σε ιστορικά ρεκόρ και αναπτυσσόμενη με τριψήφιο ρυθμό!
Κάπως έτσι η ΜΕΓΑ σήμερα κατέχει την ηγετική θέση στην κατηγορία της στην Ελλάδα, κόντρα στον έντονο πολυεθνικό ανταγωνισμό. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων ατομικής υγιεινής και παράλληλα από τις καλύτερες και πιο εξελιγμένες παραγωγικές μονάδες της Ευρώπης.

Η ίδια, έχοντας βαθιά πίστη στη δύναμη της χώρας μας, είναι η μόνη ελληνική εταιρεία παραγωγός μιας πλήρους γκάμας επώνυμων προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Δεν παράγει προϊόντα της σε άλλες χώρες, παρότι αρκετές προσφέρουν το δέλεαρ χαμηλότερης φορολογίας και χαμηλότερου εργατικού κόστους. Αντιθέτως, επενδύει μόνο στην Ελλάδα και παράγει τα προϊόντα της αποκλειστικά στην Ελλάδα, στηρίζοντας έμπρακτα τον τόπο μας με προσλήψεις, επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτή είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, και η «Φροντίδα για την Ελλάδα» με πράξεις και αποδείξεις.

Ηγετική θέση με 100% ελληνική υπογραφή
Το μότο της μάλιστα είναι «παράγουμε μόνο στην Ελλάδα, επεκτεινόμαστε σε όλο τον κόσμο» καθώς, παρά το γεγονός ότι το 43% των πωλήσεών της γίνεται στο εξωτερικό, αυτή κρατά και επεκτείνει την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μέσω ενός σημαντικού προγράμματος επενδύσεων ύψους 68 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε την επταετία 2010-2018 σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου με νέες καινοτομίες στις γραμμές παραγωγής. Ως αποτέλεσμα η δυναμική ανάπτυξη της ΜΕΓΑ διαχέεται σε όλη την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 έως σήμερα οι εργαζόμενοί της έχουν αυξηθεί πάνω από 98%.

Και έπεται συνέχεια αφού στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της η εταιρεία προετοιμάζει ένα ακόμη πιο εντατικό πλάνο επενδύσεων που θέτει στο επίκεντρο την ελληνική καινοτομία αλλά και την άριστη ποιότητα των προϊόντων, που αποτελεί εξάλλου και την υψηλότερη προτεραιότητά της. Πέρυσι ο τζίρος της ξεπέρασε τα 167 εκατ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά πλέον στους 10 μεγαλύτερους προμηθευτές του ελληνικού λιανεμπορίου. Το 2000 ο τζίρος ήταν μόλις 22 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 αναμένεται να αγγίξει τα 195 εκατ. ευρώ. Ολη η πορεία της, από την ίδρυσή της έως σήμερα, καταδεικνύει μια σταθερή στρατηγική, εστιασμένη στην οργανική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και τη δέσμευση στον σχεδιασμό ποιοτικά άριστων προϊόντων με μοναδικές καινοτομίες. Στο διάστημα της τελευταίας επταετίας, εκτός από την εξαιρετική πορεία της εταιρείας προς την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, οι εξαγωγές εξαπλασιάστηκαν φτάνοντας σε τέσσερις ηπείρους, ενώ παράλληλα επεκτάθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας έκτασης 63.000 τ.μ. στην Αθήνα. Στην εξέλιξη αυτή βέβαια συνετέλεσε η μεγάλη επιτυχία που είχαν οι μάρκες τις οποίες εμπιστεύονται ολοένα περισσότερα νοικοκυριά, όπως Babylino, EveryDay, Babycare, Wet Hankies, Sani, Pom Pon κ.ά., καθώς ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Και η γκάμα προϊόντων συνεχώς διευρύνεται κερδίζοντας την καρδιά του καταναλωτικού κοινού.

Καινοτομία και άριστη ποιότητα

Διαχρονικός στόχος της ΜΕΓΑ είναι η αδιαπραγμάτευτη ποιότητα με στοιχεία Ελληνικής Καινοτομίας. Γι' αυτό και επενδύει στρατηγικά στην έρευνα και ανάπτυξη μέσω ενός άρτια εξοπλισμένου τμήματος R&D που στοχεύει στην καινοτομία των προϊόντων που παράγει. Εδώ και πολλά χρόνια υπογράφει τη δική της πρόταση στην προσωπική υγιεινή, βασίζοντας τον σχεδιασμό των προϊόντων της στην αρχή της μέγιστης φιλικότητας προς το δέρμα. Στο πλαίσιο αυτής της αρχής επέλεξε το βαμβάκι ως το πλέον φυσικό και φιλικό κάλυμμα, δημιουργώντας το All Cotton Concept και προσφέροντας μοναδικά φιλική προστασία στον καταναλωτή. Επιπλέον, η ΜΕΓΑ εδώ και 20 χρόνια δημιούργησε μια μοναδική καινοτομία στην αγορά της σερβιέτας, την πρώτη παγκοσμίως Sensitive σερβιέτα, με μοναδικά φιλικό υφασμάτινο κάλυμμα, αποτελούμενο από ίνες, αντί φιλμ, σε αντίθεση με τις κοινές σερβιέτες. To sensitive concept στη συνέχεια εφαρμόστηκε και στα υπόλοιπα προϊόντα της, όπως το Babylino Sensitive κ.ά., με στόχο την αξιόπιστη πιστοποιημένη φιλική προστασία στο δέρμα.

Εξαγωγική δύναμη σε τέσσερις ηπείρους

Με παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, η εταιρεία διευρύνει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες χρόνο με τον χρόνο και ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές. Η εξαιρετικά επιτυχής στρατηγική εξαγωγών είναι εμφανής από την αναλογία πωλήσεων της εταιρείας, με το 57% να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και το 43% σε διεθνείς αγορές. Μάλιστα, το διάστημα 2010-2017, η ΜΕΓΑ εξαπλασίασε τις εξαγωγές της, εκτοξεύοντας έτσι την εξαγωγική της δραστηριότητα και αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία μπορεί να έχει ελληνική ταυτότητα αλλά και διεθνές διαβατήριο. Σήμερα, μεγάλο ποσοστό προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως η κατηγορία «βρεφικές πάνες», μεταξύ άλλων, έχει πάρει τη θέση της στα 60 σημαντικότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα, κυρίως χάρη στις εξαγωγικές πρωτοβουλίες της ΜΕΓΑ. Εκτός από την επιτυχημένη παρουσία των δικών της brands στο εξωτερικό, μέρος του εξωστρεφούς προσανατολισμού της ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί και η εδραίωση ισχυρών μακροχρόνιων στρατηγικών συνεργασιών contract manufacturing.

Πρώτα ο άνθρωπος και το περιβάλλον

Για τη MEΓA η επιχειρηματικότητα και η εταιρική υπευθυνότητα συμβαδίζουν. Η εταιρεία αφήνει το δικό της ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία φροντίζοντας να βρίσκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, υλοποιώντας κοινωνικές δράσεις με συνέπεια και συστηματικότητα σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και ιδρύματα πανελλαδικά. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ενώ στην καρδιά της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται η δέσμευση να παράγει τα προϊόντα της με όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Η ανάδειξη της εταιρείας ως True Leader από την ICAP για 7η συνεχή χρονιά (2010-2017), η διάκρισή της ως κορυφαίας εξαγωγικής εταιρείας (2016), καθώς και οι συνεχείς βραβεύσεις προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας το αποδεικνύουν. Επίσης, αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Λειτουργική/Επιχειρησιακή βελτίωση» στο πλαίσιο των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», ενώ πρόσφατα διακρίθηκε για την περιβαλλοντική της πολιτική με δύο σημαντικά βραβεία. Η ΜΕΓΑ, φροντίζοντας πάντα για την Ελλάδα, τολμά να επιμένει στο ελληνικό όραμα, επενδύοντας σε παραγωγή 100% ελληνική, ενώ αναπτύσσεται με συνέπεια, ηθικό επιχειρείν και σταθερότητα στη στρατηγική της.

Keywords
Τυχαία Θέματα