Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τον Μάρτιο οι ασιατικές αγορές - Πτώση 15% το α' τρίμηνο για τον Shanghai

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τον Μάρτιο τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς την τελευταία ημέρα συνεδρίασης του μήνα, ορισμένοι δείκτες ανέκαμψαν χάρη στην καθησυχαστική στάση της Τζάνετ Γέλεν, όσον αφορά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Ο ιαπωνικός Nikkei, ύστερα από εναλλαγές προσήμων, έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 16.758 μονάδες, ενώ κατέγραψε μηνιαία άνοδο 3,5%.

Ο δείκτης Kospi της Νοτίου Κορέας έκλεισε με πτώση 0,3% στις 1.995 μονάδες την Πέμπτη, ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ

έκλεισε με πτώση 0,52% στις 20.694 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 5.082 μονάδες, χάρη στην άνοδο των τραπεζών (+1,6%), των μετοχών ενέργειας (+1,1%) και πρώτων υλών (+1,1%).

Στην Κίνα, ο Shanghai έκλεισε οριακά στις 3.000 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Κίνας έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2016 με τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως, με πτώση 15%, καθώς το ριμπάουντ του Μαρτίου δεν κατάφερε να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε στις αρχές του έτους.

Στο μεταξύ το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Fed στο Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, στο CNBC, ότι «οι αγορές πρέπει να είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων».

Το αυστραλιανό δολάριο κινήθηκε ανοδικά στο 0,7652 έναντι του αμερικανικού.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της IF, Άνγκους Νίκολσον, «όσο η Fed συνεχίζει να υποτιμά το δολάριο με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, το αυστραλιανό νόμισμα παραμένει ισχυρό».

Το γιουάν κινήθηκε σταθεροποιητικά έναντι του δολαρίου στο 6,4669.

Το ιαπωνικό γεν «κράτησε» το όριο του 112 έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα οι εξαγωγικές μετοχές να κινηθούν υψηλότερα.

Η Toyota έκλεισε με άνοδο 0,13%, η Nissan με άνοδο 1,2% και η Honda με άνοδο 3,89%.

Στην Αυστραλία, οι τέσσερις μεγαλύτερες τραπεζικές μετοχές, ANZ, Commonwealth Bank of Australia, Westpac και NAB κινήθηκαν ανοδικά κατά 1%.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε με το αμερικανικό αργό να «χάνει» 1,2% στα 37,86 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,84% στα 38,93 δολάρια.

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η Santos έκλεισε με άνοδο 0,25%, η Woodside Petroleum έκλεισε με πτώση 0,15%, η Inpex ενισχύθηκε κατά 3% ενώ οι κινεζικές Sinopec και PetroChina κινήθηκαν πτωτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα