Μαζικό sell-off στις διεθνείς αγορές μετά τους νέους δασμούς Τραμπ

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

«Κόκκινα» βάφτηκαν τα χρηματιστηριακά ταμπλό σήμερα, με τις αγορές τόσο της Ευρώπης αλλά και της Ασίας να κλείνουν με απώλειες της τάξεως του 1,50%, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε και η Wall Street.

Αφορμή υπήρξε φυσικά η αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ να επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200δισ., κλιμακώνοντας έτσι τον εμπορικό πόλεμο.

Αιτία όμως της πτώσης αποτέλεσε ο -αδικαιολόγητος για πολλούς- εφησυχασμός των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδας, καθώς επέλεγαν να εστιάζουν είτε στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας και των

επιχειρήσεων, αγνοώντας (και υποτιμώντας εκ του αποτελέσματος) τους κινδύνους και συνέπειες από μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Η κλιμάκωση τελικά ήρθε, ο Τραμπ έδειξε τα «δόντια» του και πως δεν αστειεύται -αλλά ούτε και έχει τη διάθεση να κάνει πίσω στο θέμα του εμπορίου-, οι επενδυτές πιάστηκαν στον... ύπνο, και το αποτέλεσμα είναι η κόκκινη απόχρωση των ταμπλό σήμερα. Καθώς το αρχικά αισιόδοξο επενδυτικό συναίσθημα αντίστρεφεται, οι αγορές δείχνουν πλέον να προεξοφλούν μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, μετά και τα αντίποινα που αναμένονται από Κίνα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,26% χαμηλότερα, στις 381,40 μονάδες.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε βουτιά 1,53% στις 12.417,13 μονάδες με τις βιομηχανίες υπό πίεση, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,30% στις 7.591,96 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι διολίσθησε κατά 1,48% στις 5.353,93 μονάδες.

Ίδια εικόνα και στο Νότο, όπου ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,58% στις 21.708,06 μονάδες, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Luigi di Maio, ότι δεν υπάρχει Plan B για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 1,57% στις 9.733,60 μονάδες.

Οι μετοχές πρώτων υλών κατέγραψαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με απώλειες 3,3%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρεί κατά 2,3%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Lagardere σημείωσε άνοδο 2,5%, καθώς η Goldman Sachs την αναβάθμισε σε «buy».

Από τη «διεθνή δίνη» δε ξέφυγε ούτε η Αθήνα, με το ΧΑ να βουτά κατά 1,14% στις 746,70 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Ασία, όπου τα χρηματίστηρια κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 1,50%, ενώ ηπιότερη αλλά εξίσου σημαντική υπήρξε η πτώση στη Wall Street, με την πετρελαϊκή βουτιά να πιέζει ακόμη περισσότερο τους αμερικανικούς δείκτες.

O Dow Jones έκλεισε με απώλειες άνω των 200 μονάδων ή 0,88% στις 24.701 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,55% χαμηλότερα στις 7.716 μονάδες, ενώ ο S&P 500 εμφάνισε πτώση 0,71% στις 2.774 μονάδες.

Δέκα από τους 11 βασικούς κλάδους του S&P 500 κινήθηκαν χαμηλότερα, με μεγαλύτερους χαμένους τον βιομηχανικό και τον κλάδο πρώτων υλών, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Εμπορεύματα/Δολάριο/Μάκρο

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σχεδόν 5% στα 70,7 δολάρια το βαρέλι, με τον ενεργειακό κλάδο στη Wall να κινείται ανάλογα, μετά και την αναπάντεχη μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ο χρυσός υποχώρησε 1% στα 1.242 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 2,85%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τις απώλειες έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1675 δολάρια/ευρώ από 1,1756 προηγουμένως.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση, με ώθηση και από τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα. Τον Μάιο είχε ενισχυθεί 0,5%.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, ενισχύθηκε 3,4%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Νοέμβριο του 2011. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Σε ετήσια βάση, τον Μάιο, είχε αυξηθεί 3,1%.

Η εικόνα στο εμπόριο

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι νέες δασμοί της τάξεως του 10% δεν θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά θα υποβληθούν σε διαδικασία επανεξέτασης διάρκειας δύο μηνών, ενώ στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται καταναλωτικά είδη όπως ρούχα, τηλεοπτικά εξαρτήματα και ψυγεία, καθώς και προϊόντα τεχνολογίας.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους δασμούς και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο από μέρους της Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις νέες απειλές των ΗΠΑ ως «τυπικές πρακτικές εκφοβισμού», τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα εφόσον τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα της Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα