Ματαιώνει την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit στο κοινοβούλιο η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να εγκρίνει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί

την Τρίτη το βράδυ, ωστόσο η Μέι ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η συμφωνία αναβάλλεται επ' αορίστων.

«Eχει καταστεί σαφές ότι εάν η ψηφοφορία γίνονταν αύριο 11/12 θα είχε απορριφθεί, γι' αυτό θα προχωρήσουμε και στην αναβολή της», δήλωσε η Μέι.

«Άκουσα πολύ καλά όλες τις απόψεις που εξέφρασαν οι βουλευτές. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλοί ανησυχούν για το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας. Οφείλουμε να λύσουμε αυτό το θέμα όχι με ρητορείες αλλά με πραγματικές προτάσεις», πρόσθεσε.

Η ίδια ανέφερε ότι θα επισκεφθεί, εκ νέου, τις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και να τους μεταφέρει τις αμφιβολίες που υπάρχουν στη Βρετανία.
Ωστόσο, «πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις απ' όλες τις πλευρές», τόνισε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία με την ΕΕ είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να έχει υπάρξει και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της την ολοκλήρωσή της.

Στέρτζον: «Αξιολύπητα δειλή» η Μέι

Παράλλήλα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα την βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος» ανέφερε η Στέρτζον σε δήλωσή της. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού, για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί -τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, Βρετανός υφυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει να διαπραγματευθεί εκ νέου το λεγόμενο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέι αποφάσισε ξαφνικά να ματαιώσει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

«@Η Τερέζα_Μέι άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει το backstop» ανέφερε στο Twitter ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας.

ΕΕ: Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία Brexit που έχει σφραγιστεί με τη βρετανική πρωθυπουργό Theresa May.

"Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας τη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Jean-Claude Juncker. "Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε".

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει το brexit

Στην απόφαση ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να διακόψει τη διαδικασία του Brexit κατέληξε το πρωί της Δευτέρας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων.

Όπως παρατηρεί ο Guardian η απόφαση αυτή θα ενισχύσει το επιχείρημα όσων ζητούν δεύτερο δημοψήψισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκη Ένωση.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 περί αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται μια ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς την ειδοποίηση της πρόθεσής του να αποχωρήσει από την ΕΕ» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Μια ημέρα πριν το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίσει για τη συμφωνία Brexit, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι το μπλοκ είναι έτοιμο για "όλα τα σενάρια".

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Juncker μίλησε τηλεφωνικά με τη May την Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα