«Μάχη» στην Ε.Ε. για τα δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ένα «παιχνίδι δύναμης» βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) βρίσκεται στη μέση.

Στον απόηχο των δηλώσεων για περισσότερα μέτρα για την Ασφάλεια στην Ε.Ε., η τράπεζα πιέζεται από ορισμένα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσει την αμυντική βιομηχανία, ωστόσο, ορισμένες χώρες-κράτη, κυρίως οι σκανδιναβικές αντιδρούν, όπως δήλωσαν στο Bloomberg

αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Η EIB προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των δύο αντικρουόμενων αιτημάτων, έχει ενισχύσει τη στήριξή της σε πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, ωστόσο, δεν έχει ακόμα εισάγει εταιρείες κατασκευής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στα projects που χρηματοδοτεί.

«Από τη μία έχουμε κράτη μέλη που είναι σταθερά κατά της αλλαγής της λίστας με τις προϋποθέσεις και υπάρχουν και κάποια άλλα που είναι σταθερά υπέρ» δήλωσε ο Αλεξάντερ Σταμπ, αντιπρόεδρος της ΕΙΒ και πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι λίγο πολύ ίδιος με εκείνον της Παγκόσμιας Τράπεζας παγκοσμίως: Χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έργα υποδομής, περιβάλλοντος και καινοτομίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλά πλέον η Ε.Ε., αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα, την τρομοκρατία και την έκκληση Τραμπ για περισσότερη ευρωπαϊκή Άμυνα, έχει αρχίσει να ζητά περισσότερα από την ΕΙΒ.

Keywords
Τυχαία Θέματα