Λίστα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοινώνει η Κομισιόν

Τον οδικό χάρτη με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν στην ενεργειακή κρίση που –όπως όλα δείχνουν- θα μαίνεται για αρκετούς ακόμα μήνες, αναμένουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν θα αποτελέσει και τη βάση της κοινής στρατηγικής που θα συμφωνηθεί για τα ενεργειακά θέματα, στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδος.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κάποιες πρώτες πρωτοβουλίες που έχει λάβει, χωρίς να περιμένει τις ανακοινώσεις της ΕΕ:

· επιδοτεί

με 300 εκατ. ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου (συνολικό όφελος 65 ευρώ ανά νοικοκυριό). Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει τα πρώτα 6 λεπτά του ευρώ, από το κόστος των περίπου 10 λεπτών που κόστιζε ως τώρα κιλοβατώρα. Και αυξάνεται σε 9 λεπτά για καταναλώσεις ως 300 kwh / μήνα,  ανάλογα με τυχόν εκπτώσεις που θα προσφέρουν οι πάροχοι. Για Δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου καλύπτει στα 12 λεπτά –δηλαδή καλύπτει άμεσα ολόκληρο το κόστος των έως τώρα χρεώσεων ρεύματος.

· αυξάνει 35%-70% το επίδομα θέρμανσης για όλα σχεδόν τα μέσα θέρμανσης, για διπλάσιους δικαιούχους από πέρυσι

· καλύπτει κατά 15% τις αυξήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Επιπλέον, με την κοινή επιστολή Σταϊκούρα – Σκρέκα προς το Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση καλεί σε συντονισμένη δράση, διαπιστώνοντας όμως και αστοχίες, όπως η μη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη που θα χρησίμευαν –όπως ισχύει για τα αποθέματα πετρελαίου- για διασφάλιση της διαθεσιμότητας και των τιμών του καυσίμου σε εποχές κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η «εργαλειοθήκη» που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέχει ένα «κατάλογο» μέτρων, από τα οποία οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν ποια τους ταιριάζουν.

Όπως συνέβη και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο χαρακτήρας των μέτρων αυτών θα πρέπει να είναι προσωρινός και παροδικός. Και αναμένεται να περιλαμβάνουν, συνολικά ή εναλλακτικά:

·  Απευθείας εισοδηματικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά

· Εξασφάλιση μιας μίνιμουμ παροχής ενέργειας, ως τα όρια της οποίας δεν διακόπτεται ποτέ η σύνδεση ρεύματος, ασχέτως ύψους οφειλής

· Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος

· Αναστολή φόρων και τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα

· Κρατικές ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, ενώ τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια αναμένεται να καλύψουν και μεσαία νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη:

REDS: Εξετάζει project για κατοικίες στο Κτήμα Καμπά στην Κάντζα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο» σε νέα φωτοβολταϊκά 470 MW και στην άδεια προμήθειας 300 MW

Ρέτσος: «Το 2022 ίσως ο ελληνικός τουρισμός φτάσει τα νούμερα του 2019»

Keywords
Τυχαία Θέματα