Λαπαβίτσας: Παρέλαβε το χρέος στα 325 δισ. ευρώ και το πήγε στα 335 το 2017

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την αλματώδη αύξηση του χρέους κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του κόμματος, Κώστας Λαπαβίτσας.

Σε κείμενο στο προσωπικό του blog, ο κ. Λαπαβίτσας αναλύει τα στοιχεία του προσχεδίου

του προϋπολογισμού και εξηγεί ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 7,5% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η πορεία της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί «από την υποταγή στους δανειστές και το δος ημίν σήμερον, με μοναδικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία».

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης -η σημαντικότερη μορφή του Δημοσίου Χρέους- αυξήθηκε από 321 δισ. το 2015 στα 326 δισ. το 2016 και προβλέπεται να φτάσει τα 335 δισ. το 2017 και τα 345 δισ. το 2018».

Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί 7,7 δισ. από τον ESM μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και θα δανειστεί επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης. Τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστούν ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, «κύρια αιτία του άλματος του δημοσίου χρέους» είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά από τον ESM, «ώστε να σχηματίζει ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές... και να δανείζεται».

Προφανής στόχος της κυβέρνησης, εκτιμά ο οικονομολόγος, είναι να αποφύγει την ανάγκη να υπογράψει νέο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, παρατείνοντας την παραμονή της στην εξουσία και κάνοντας ετοιμασίες για τις εκλογές.

«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης πλέον λαμβάνει εξωφρενικές διαστάσεις. Διογκώνει το Δημόσιο Χρέος ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ποντάροντας ότι θα πάρει και άλλα δάνεια από αλλού, αργότερα. Αδιαφορεί για τις κοινωνικές τριβές, την αφόρητη υφεσιακή πίεση και τον κίνδυνο μόνιμης διόγκωσης του χρέους. Πρόκειται για την πιο πειθήνια και την πιο επιπόλαιη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα χρόνια της κρίσης» καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα