Κυρώσεις του Τραμπ στη Βενεζουέλα, θα ζημιώσουν τις πετρελαϊκές των ΗΠΑ κατά $10 δισ.

Το πετρελαιοφόρο Paramount Helsinki, έφτασε στην Πασκαγκούλα του Μισισιπή την περασμένη εβδομάδα μεταφέροντας ένα σημαντικό φορτίο για λογαριασμό της Chevron Corp. στο εκεί εργοστάσιο: 532.000 βαρέλια παχύρρευστο πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Η άφιξή του στις 23 Ιουλίου, καθώς η Βενεζουέλα κινείται σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί "η τελική κρίση", υπογραμμίζει την ανησυχητική συνεργασία που εισήγαγε η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία με ένα κράτος όπως αυτό που διοικεί

σήμερα ο Μαδούρο, και δημιουργεί ανησυχίες ότι βαδίζει προς τη δικτατορία.

Από το Νιου Τζέρσεϊ μέχρι το Τέξας, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν φτάσει να εξαρτώνται από το ακαθάριστο, εμποτισμένο πετρέλαιο προερχόμενο από τη Βενεζουέλα για να τροφοδοτήσουν τα τεράστια διυλιστήρια τους. Μόνο το περασμένο έτος, περισσότερα από 270 εκατομμύρια βαρέλια αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν στις αμερικανικές ακτές - αρκετά για να παράγουν περίπου 5 δισεκατομμύρια γαλόνια βενζίνης.

Τώρα, η ζωτική αυτή ροή θα μπορούσε να υποχωρήσει εάν, όπως φοβούνται οι ηγέτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει τις εισαγωγές, προκειμένου να πιέσει τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο. Οι επιτελείς του σοσιαλιστή ηγέτη την Πέμπτη θα αρχίσουν να ξαναγράφουν το σύνταγμα, βάζοντας στην άκρη τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βενεζουέλας. Η προοπτική μιας αντίδρασης της Ουάσιγκτον, που θα σταματήσει τη ροή του ακατέργαστου πετρελαίου προς τις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για εταιρείες όπως οι Chevron, Phillips 66 και Valero Energy Corp., οι οποίες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους και να χειριστούν το ακατέργαστο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα