Κινητά τηλέφωνα: Πώς οι δασμοί Τραμπ πλήττουν Apple και Samsung
Η Counterpoint Research αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την παγκόσμια αύξηση αποστολών smartphones το 2025, προβλέποντας πλέον μόλις 1,9% ετήσια ανάπτυξη έναντι του 4,2% που ανέμενε αρχικά. Πίσω από τη δραματική αναπροσαρμογή βρίσκεται ένα φάσμα παραγόντων, με κυρίαρχη την αναζωπύρωση των ανησυχιών γύρω από τους αμερικανικούς δασμούς, τους οποίους έχει επαναφέρει στην κορυφή της ατζέντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και τα smartphones εξαιρέθηκαν προσωρινά από τα νέα δασμολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ τον Απρίλιο, η ασάφεια για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί ένα κλίμα επιφυλακής στην αγορά. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι παραγγελίες από τους προμηθευτές, οι οποίοι σταθμίζουν το ενδεχόμενο επιπλέον κόστους ή περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Apple και Samsung στο στόχαστρο των προβλέψεωνΟι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές smartphones στον κόσμο, Apple και Samsung, καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση στις προβλέψεις αποστολών. Η Apple αναμένεται πλέον να αυξήσει τις αποστολές της το 2025 κατά 2,5% αντί για 4%, κυρίως λόγω υποτονικών προσδοκιών για τη νέα σειρά iPhone 16 και αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών στις αναδυόμενες αγορές. Η Samsung, από την άλλη, δεν αναμένεται να σημειώσει καμία ανάπτυξη, έναντι 1,7% που προέβλεπε προηγουμένως η Counterpoint.
Η επιβράδυνση αυτή δεν οφείλεται μόνο στους δασμούς, εξηγεί η Λιζ Λι, αναπληρώτρια διευθύντρια της Counterpoint. Η χαμηλή ζήτηση σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία, σε συνδυασμό με την υψηλή έκθεση των Apple και Samsung στις ΗΠΑ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στασιμότητας.
Τραμπ κατά Apple – Και η Ινδία στο επίκεντροΗ Apple βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών εντάσεων, καθώς παράγει περίπου το 90% των iPhones στην Κίνα, και έχει προσπαθήσει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής στην Ινδία. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θέλει η Apple να κατασκευάζει τα iPhones της στην Ινδία και ζητά επαναφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ, εντείνοντας την αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κόστος και η στρατηγική διανομής.
Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η Huawei ξεχωρίζει ως φωτεινή εξαίρεση. Η κινεζική εταιρεία αναμένεται να αυξήσει τις αποστολές της κατά 11% μέσα στο 2025, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά της Κίνας και την πρόοδο που σημείωσε στα ημιαγωγά από τα τέλη του 2023. Η χαλάρωση των εμποδίων στην προμήθεια βασικών εξαρτημάτων επέτρεψε στη Huawei να κερδίσει έδαφος στην μεσαία και χαμηλή κατηγορία smartphones, σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι ανταγωνιστές βλέπουν επιβράδυνση.
Διαβάστε ακόμη Ανησυχία για το πετρέλαιο – Τα spreads εκπέμπουν συναγερμό για ράλι τιμών και παρατεταμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή (γραφήματα)Viva: Νέα δικαστική νίκη Καρώνη καθώς το σίριαλ με την JPMorgan συνεχίζεταιΤέλος το ΣΔΟΕ: Ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕΓια όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το αεροπλάνο του Νετανιάχου προσγειώθηκε στην Αθήνα – Ποιος ήταν ο επιβάτης
- Φωτιά τώρα στη Βοιωτία
- Rising Lion: Το Ισραήλ έστειλε σε συνάντηση – παγίδα Ιρανούς στρατηγούς για να τους εξοντώσει μαζικά
- Νέες επενδύσεις, παλιά ερωτήματα
- Νέα υπηρεσία από την ACS για εύκολη και ευέλικτη παραλαβή δεμάτων
- Το νέο AudiQ5 e-hybrid: Ένα SUV για κάθε χρήση – με 100 χλμ. καθαρής ηλεκτρικής αυτονομίας
- Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας σε 24 σήραγγες της Εγνατίας Οδού
- «Θα πολεμήσω και θα πεθάνω»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί στις επιθέσεις του Ισραήλ
- Ερευνα για παράνομη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων
- ΕΕ: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2027 για το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Κινητά τηλέφωνα: Πώς οι δασμοί Τραμπ πλήττουν Apple και Samsung
- ΜΙΝΕΡΒΑ: Αποκτά τα πρώην σήματα της ΕΛΑΪΣ μετά το πράσινο φως της Επ. Ανταγωνισμού
- Κλείνουν όλες οι πρεσβείες του Ισραήλ παγκοσμίως
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Ποια η διαδικασία
- Τσιάρας: Τα τρία στάδια της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον πρωτογενή τομέα
- Πώς να προστατεύσεις αποτελεσματικά την επιχείρησή σου από φυσικές καταστροφές και κυβερνοεπιθέσεις
- Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Δάνεια έως 10 εκατ. ευρώ σε 2.300 μετόχους από 16 Ιουνίου
- Στο FIR Αθηνών το κυβερνητικό αεροσκάφος του Ισραήλ με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα
- Ισραήλ: Κλείνει προσωρινά το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan – Ποιοι επηρεάζονται
- Καραμανλή σε Balkan Forum: Σημαντική αύξηση σε ταξιδιωτική κίνηση και εισπράξεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ε.Ε: Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, παρά τους δασμούς
- Πιο οικονομικοί οι influencers για τα brands από τις διαφημίσεις στο Super Bowl
- Έκθεση-ψήφος εμπιστοσύνης για το «Ελλάδα 2.0». Ρεκόρ απορρόφησης, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων
- ΟΗΕ: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ισραηλινά πλήγματα
- Ξεκινά η νέα εποχή του ποδοσφαίρου με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA
- Η Ελλάδα στο top 20 των χωρών με υψηλό κίνδυνο λειψυδρίας – Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις – Τι υποστήριξαν
- ΒΙΚΟΣ: Στηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης
- Νέα συνεργασία της Dentsu με την MiQ για την πλατφόρμα Sigma
- ΕΘΑΑΕ: Στους 351.758 ανέρχονται οι μη ενεργοί φοιτητές