Κινηματογραφική απάτη αστέρα του Χόλυγουντ – Με πλαστά συμβόλαια της Netflix κατάφερε να αποσπάσει $227 εκατ.

Ολόκληρη κομπίνα έστησε ηθοποιός του Χόλυγουντ για να αποσπάσει εκατομμύρια δολάρια από πλούσιους επενδυτές. Συγκεκριμένα, ο 34χρονος ηθοποιός, Ζακ Χόργουιτς – με το καλλιτεχνικό όνομα Ζακ Έιβερι – κατηγορείται από το FBI και την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) πως κατάφερε να αποσπάσει 227 εκατομμύρια δολάρια από τα θύματά του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο γνωστός ηθοποιός δελέαζε επενδυτές ισχυριζόμενος πως η εταιρεία

διανομής κινηματογραφικών έργων που διατηρούσε, με την επωνυμία 1inMM Capital LLC, είχε συμβόλαια με τη Netflix, την HBO και άλλες γνωστές πλατφόρμες streaming ενώ όλα αυτά ήταν μια φούσκα.

Στην πραγματικότητα, καμία επιχειρηματική σχέση δεν είχε ούτε με τη Netflix αλλά ούτε και την HBO. Φέρεται, μάλιστα, να εξαπατούσε τα υποψήφια θύματά του δείχνοντάς τους ψεύτικες συμφωνίες αδειοδότησης και διανομής, με πλαστογραφημένες υπογραφές ενώ παράλληλα τους υποσχόταν αποδόσεις άνω του 35%.

Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, ισχυριζόταν, ακόμη, πως τα χρήματα των επενδυτών θα τα αξιοποιούσε για την απόκτηση και αγορά δικαιωμάτων σε ταινίες που η Netflix και η HBO θα διένειμαν στο εξωτερικό. Υποτίθεται μάλιστα πως είχε ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα διανομής για 52 ταινίες σε Λατινική Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Φυσικά τα χρήματα των επενδυτών «έκαναν φτερά» αφού χρησιμοποίησε τα εν λόγω κεφάλαια για να καλύψει δικά του προσωπικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς υπερπολυτελούς βίλας αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για είναι απόλυτα σίγουρος πως τα θύματά του είχαν πράγματι πειστεί για την καλή οικονομική του κατάσταση, έκανε δώρο σε κάθε επενδυτή ένα πανάκριβο μπουκάλι ουίσκι. Εφάρμοσε κατά γράμμα το γνωστό «σχέδιο Πόντσι» – ο όρος αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Αποτελεί παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που θα συγκεντρώνονταν από πραγματικές πωλήσεις.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς προχώρησε στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηθοποιού τα οποία ξεπερνούν τα 690 εκατομμύρια δολάρια, με τις κατηγορίες εναντίον του να επιφέρουν μέγιστη ποινή 20 ετών φυλάκισης. Την Τρίτη, ο Ζακ Έιβερι συνελήφθη, όμως όπως έγινε γνωστό νωρίτερα αφέθηκε ελεύθερος έως ότου γίνει η δίκη η οποία έχει προγραμματιστεί για την 13η Μαΐου καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: 

Ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε με το πλοίο – Σκέψεις για ηλεκτρονική πλατφόρμα Covid

Αναστολές Απριλίου: Παράταση για τις δηλώσεις – Αναπροσαρμογή των ΚΑΔ

O 33χρονος γκουρού των κρυπτονομισμάτων που «τρομάζει» μια ολόκληρη χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα