Κίνα – Evergrande: Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά κατοικίας – Ζοφερές οι προοπτικές

Μεγαλύτερη επιβράδυνση σημείωσε η αγορά κατοικίας στην Κίνα τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ότι η αυστηροποίηση των ρυθμιστικών κανόνων και η εντεινόμενη κρίση που χτυπά τον καταχρεωμένο κατασκευαστικό κολοσσό της χώρας, Evergrande Group, πλήττει την ψυχολογία των δυνητικών αγοραστών.

Οι πωλήσεις κατοικιών κατά αξία υποχώρησαν κατά 20% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι , η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η εμφάνιση του κορωνοϊού έκλεισε τμήματα της οικονομίας στις

αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 πόλεις, εξαιρουμένων των κρατικά επιδοτούμενων κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 0,16% τον περασμένο μήνα από τον Ιούλιο, με τον πιο αργό ρυθμό φέτος.. Οι τιμές στη δευτερογενή αγορά μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020, υποχωρώντας κατά 0,02% από τον προηγούμενο μήνα.

H στασιμότητα στην αγορά κατοικίας γίνεται όλο και πιο εμφανής, καθώς οι προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν τον τομέα των ακινήτων συμπίπτουν με την επιδείνωση της κρίσης ρευστότητας στην China Evergrande Group. Τα υψηλότερα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων, οι αυστηρότεροι κανόνες για τις αγορές κατοικιών και τα μέτρα για τον περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού των κατασκευαστών έχουν επιβαρύνει την αγορά.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Fu Linghui, δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες ακινήτων μεγάλου μεγέθους αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες και ότι ο αντίκτυπος στον κλάδο των ακινήτων πρέπει να παρακολουθείται.

Πολλοί τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιστωτικούς κινδύνους εάν η Evergrande χρεοκοπούσε, δήλωσε η Fitch Ratings, προσθέτοντας ότι οι μικρότερες τράπεζες και οι ασθενέστεροι κατασκευαστές θα πληγούν περισσότερο. Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ασκούσε σημαντική πίεση στις τιμές των κατοικιών σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει μερίδιο μόλις 4% σε μια εξαιρετικά κατακερματισμένη αγορά, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Οι αρχές δεν έχουν δείξει σημάδια χαλάρωσης στον κλάδο των ακινήτων, με τον αντιπρόεδρο Han Zheng να αναφέρει τον περασμένο Ιούλιο ότι τον η αγορά ακινήτων δεν θα πρέπει  να χρησιμοποιείται ως μοχλός βραχυπρόθεσμη ώθησης για την οικονομία.

Οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων υποχώρησαν την Τετάρτη, με τον δείκτη ακινήτων του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης να διολισθαίνει έως και 2,5%, αφού η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη του κλάδου έως και 13% έως το 2023. Η πιθανή χρεοκοπία της Evergrande θα μπορούσε να επηρεάσει τους προμηθευτές, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και άλλους κατασκευαστές, έγραψαν σε σημείωμά τους αναλυτές, μεταξύ των οποίων και η Elly Chen.

Η εμπιστοσύνη προς τους προγραμματιστές μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω μετά από μια σειρά διαμαρτυριών που ξέσπασαν στα γραφεία της Evergrande σε όλη την Κίνα τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας το φάσμα των κοινωνικών αναταραχών. Η Evergrande δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει μια «σημαντική» πτώση στις πωλήσεις ακινήτων τον συνήθως ζωηρό μήνα Σεπτέμβριο, λόγω της φθίνουσας εμπιστοσύνης μεταξύ των αγοραστών κατοικιών.

Με υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Evergrande έχει μειώσει τις τιμές των διαμερισμάτων για να συγκεντρώσει μετρητά. Ο όμιλος είχε λάβει προκαταβολές για ακίνητα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο αγοραστές κατοικιών μέχρι τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Varco Bay Resort: «Πράσινο» για το «εξάστερο» project στην Αιτωλοακαρνανία – Επένδυση €107 εκατ. (pics)

Μαίρη Χατζάκου: Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο €24 εκατ. για τη ΜΕΒΓΑΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα