Κέρδη στην Ασία - Σε πολυετή χαμηλά η ανάπτυξη της Κίνας

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να αυξάνεται, λόγω ανανεωμένων ελπίδων για πρόοδο στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι μετοχές ενισχύθηκαν σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ, παρά τα στοιχεία που αποκάλυψαν ότι το 2018 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών (από το 1990).

Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ

αυξήθηκε κατά 6,6% το 2018, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές. Το 2017 το αναθεωρημένο ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 6,8%. Η αύξηση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο ήταν στο 6,4%, επίσης σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Αν και τα επίσημα νούμερα για το κινεζικό ΑΕΠ θεωρούνται ως ένας από τους κρισιμότερους δείκτες για την οικονομική ευρωστία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για την ακρίβεια των αριθμών.

Όπως αναφέρει ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος του τραπεζικού ομίλου Greater China at the Australia and New Zealand Banking Group, τα νούμερα για το κινεζικό ΑΕΠ «δεν είναι ακριβής δείκτης» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επισήμανε δε ότι το κενό μεταξύ των πραγματικών αριθμών και των επίσημων στόχων συνήθως καθορίζουν και τη στάση της κυβέρνησης.

Στα ταμπλό, ο κινεζικός Shanghai composite αυξήθηκε κατά 0,7% ενώ ο Shenzhen component και ο Shenzhen composite σημείωσαν κέρδη σχεδόν 0,8%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,31% ενώ ο διευρυμένος Topix αυξήθηκε κατά 0,65%. Η μετοχή της Nissan σημείωσε άνοδο 0,5% μετά τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τη νέα αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση από πλευράς του πρώην CEO της, Carlos Ghosn.

Ωστόσο, στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,16%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 ενισχύθηκε πάνω από 0,3%. Ο κλάδος πετρελαίου ενισχύθηκε 0,72%, καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν κέρδη 3,3% σε υψηλά δύο μηνών την Παρασκευή λόγω των πληροφοριών ότι η Κίνα έχει σχέδιο μείωσης του εμπορικού πλεονάσματος έναντι των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα