Κατρούγκαλος: «Αύριο θα παραιτηθώ εάν υπάρχει στο νομοσχέδιο μία φράση για περικοπές»

Του Κωστή Πλάντζου


Δεν βλέπει τη διάταξη με τις περικοπές των συντάξεων στο πολυνομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, ο οποίος, σε αντιπαράθεση του με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, υποσχέθηκε στο ραδιοφωνικό αέρα ότι θα παραιτηθεί “αύριο”, αν του δείξουν τη διάταξη. Στις 500 σελίδες του πολυνομοσχδίου γίνεται όχι μία, αλλά πολλές φορές η αναφορά για παρεμβάσεις στις συντάξεις από το 2019.

Μιλώντας, λοιπόν, στον Real FM ο κ. Κατρούγκαλος

αρνήθηκε ότι υπάρχουν περικοπές, έκανε λόγο “επιστημονική φαντασία” και υπογράμμισε ότι αυτά που θα ψηφιστούν την Πέμπτη έχουν δεν σχέση με συντάξεις ή περικοπές. “Με δική σας ευθύνη και υπογραφή του τρίτου Μνημονίου έρχεστε να επικυρώσετε την περικοπή ακόμα 2,5 συντάξεων από τους Έλληνες συνταξιούχους και μνημονιαρά με 5,1 δισ. ευρω μέτρα” είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

“Λετε ψέματα κύριε Κικίλια είναι καθαρό ψέμα" είπε ο κ. Κατρούγκαλος στο ραδιοφωνικό αέρα και συνέχισε: “Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία μνεία για περικοπές συντάξεων και αυτό που λέτε είναι ψέμα”. “Σας λέω αν μου φέρετε τη διάταξη στην όπια αναφέρεστε εγώ αύριο θα παραιτηθώ” είπε και έδωσε υπόσχεση στον κ. Κίκιλια και στους ακροατές.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε σήμερα στον 105,5 Στο Κόκκινο: «Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μιλούν για περικοπές συντάξεων που δεν έχουν κοπεί ακόμη». Διέψευσε εν νέου τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περικοπές συντάξεων, ενώ είπε ότι «αρχισαν να μιλούν για μειώσεις συντάξεων 40%, 30%, ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε. Ε, αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Έλεγαν ότι θα είναι όλες κάτω των 1.000 ευρώ. Ε, δεν επιβεβαιώνονται».


Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «την πρόβλεψη στο νόμο Κατρούγκαλου για επανυπολογισμό, την αντιμετωπίζουμε με πρόθεση απάλυνσης εκείνων των διαφορών που είναι σημαντικές» και περιέγραψε την επόμενη ημέρα: "Αύξηση σε ένα ποσοστό κοντά στο 20% των συντάξεων (εκτός των αγροτών) σε κάποιες περιπτώσεις σημαντική ή και θεαματική, ειδικά αυτοί που καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές και έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης”.

Να θυμίσουμε ότι παρόμοια υπόσχεση με τον κ. Κατρουγκαλο είχε δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος, ο οποίος προκειμένου να εναντιωθεί στις τότε αντιπολιτευτικές βολές της ΝΔ για τη μείωση του αφορολόγητου είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί αν υπάρξει τέτοια διάταξη.

Τι λέει το πολυνομοσχέδιο

Την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο περιέχει 120 άρθρα, μεταξύ των οποίων, επικυρώνεται η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000. Ο επαναϋπολογισμός των παλαιών συντάξεων θα αφαιρέσει τελικά 2,555 δισ. ευρώ (1,121 δισ. με αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου και 1,434 των κύριων συντάξεων των υπολοίπων Ταμείων). Άλλα 232 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, από την μείωση στο αφορολόγητο η κυβέρνηση προβλέπει αφαίμαξη 1,920 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα