Ηλεκτρονικοί από τον Μάιο και οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο

Κατατέθηκε στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που διευρύνει την διαδικασία για χρέη άνω των 500 ευρώ προς το Δημόσιο και την εξισώνει με τους πλειστηριασμούς που ισχύουν για χρέη προς τις τράπεζες. Η τροπολογία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1η Μαϊου όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Όπως αναφέρεται

στη σχετική τροπολογία, «για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά την 30η Απριλίου 2018, ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας, υποχρεούται στη γνωστοποίηση της μεταβολής του τρόπου διενέργειας του πλειστηριασμού».

Συγκεκριμένα η τροπολογία ορίζει πως:

- Οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αδαπάνως για το Δημόσιο με ηλεκτρονικά μέσα από πιστοποιημένο για το σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηριασμού.

- Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων.

- Καταργούνται, ως αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.

- Προβλέπονται μεγαλύτερες προθεσμίες για την κοινοποίηση στον οφειλέτη του προγράμματος πλειστηριασμού, την αποστολή στον συμβολαιογράφο των σχετικών εγγράφων, την αναγγελία του επισπεύδοντος Δημοσίου γα άλλα χρέη στον οφεθλέτη προς αυτό κλπ. Συγκεκριμένα, αυξάνεται σε 40 ημέρες ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και κινητών πραγμάτων πριν τη διενέργειά του. Στην περίπτωση των πλειστηριασμών κινητών πραγμάτων αυτό το χρονικό διάστημα ήταν σήμερα 3 ημέρες ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε διάσημα 20 ημερών.

- Καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο της περίληψης του προγράμματος πλειστηριασμού το οποίο δημοσιεύεται αδαπάνως για το Δημόσιο με επιμέλεια δικαστικού επιμελητή στην ιστοσελίδα δημοσιευμάτων πλειστηριασμών.

- Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα