Καραμολέγκος: Οι επενδύσεις μπορούν να περιμένουν

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το 2016 ήταν μια χρονιά που έκλεινε με αισιοδοξία για την Καραμολέγκος. Κι αυτό εξαιτίας της εξαγοράς και επανατοποθέτησης του σήματος Κατσέλης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Με μια λαμπρή εκδήλωση στο Χίλτον, ο Μανώλης Καραμολέγκος εγκαινίαζε τη νέα εποχή για τον όμιλο του σε ένα από τα λιγοστά θετικά deals που υπήρξαν στη χρονιά που έφυγε. Παράλληλα ανακοίνωνε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που στη διετία

μόνο θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο βαρύς χειμώνας που πέρασε όμως δεν μοιάζει να ήταν μονάχα κλιματολογικός. Και η αγορά πέρασε τα δικά της ζόρια, με έναν businessman σαν τον κ. Καραμολέγκο να έχει να κάνει τον δικό του, δύσκολο όπως ο ίδιος με παρρησία παραδέχθηκε, απολογισμό.

Δεν είναι τυχαίο πως προσωπικά χαρακτήρισε ως «δύσκολη χρονιά για την εταιρεία του το 2016» αν και κατάφερε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμολέγκος, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, καθώς εκτός των άλλων υπήρξαν και οι παρενέργειες από τις εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος (εγγραφή προβλέψεων για το 50% της συνολικής απαίτησης.

Το υπόλοιπο μισό εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα). Ο όγκος των πωλήσεων της Καραμολέγκος αυξήθηκε ελαφρά την προηγούμενη χρονιά παρά την προσθήκη της Κατσέλης, αλλά οι πωλήσεις σε αξία κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα λόγω της συγκράτησης τιμών που επιδιώκεται με στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών που δοκιμάζονται.

Για το 2017 ο κ. Καραμολέγκος σημείωσε ότι «παρά τη δυσμενή συγκυρία, θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας μέσα από την ενίσχυση-διεύρυνση της υπάρχουσας γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων μας». Βέβαια αυτό που αποδείχθηκε είναι πως το brand «Κατσέλης», δεν έχει βοηθήσει ακόμα όσο θα μπορούσε καθώς πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ένταση στη συγκεκριμένη επένδυση και φυσικά να ξαναθυμηθεί το συγκεκριμένο σήμα ο κόσμος καθώς για καιρό είχε βγει εκτός επιλογών του.

Στο ίδιο πλαίσιο και η διεθνοποίηση της Απολλώνιον δεν δείχνει να προχωρά προς το παρόν καθώς η διοίκηση Καραμολέγκου υπό την πίεση της κρίσης δείχνει να κινείται στη λογική «μια επένδυση τη φορά»'.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι μέτοχοι της Καραμολέγκος ψήφισαν ομόφωνα την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως και 48 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας (με δυνατότητα παράτασης 1+1 έτος), με επιτόκιο Euribor+4% και περίοδο χάριτος 18 μηνών.

Το σήμα Κατσέλης

Η απόκτηση του σήματος "Κατσέλης" οδήγησε την αρτοβιομηχανία "Καραμολέγκος" στην υλοποίηση επενδύσεων 10 εκατ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016 για την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της εταιρείας, για την αγορά νέου εξοπλισμού που θα επεξεργάζεται υγρό ζυμάρι, την αναδιοργάνωση των χώρων παραγωγής και συσκευασίας, την επέκταση και αναδιαμόρφωση των αποθηκευτικών χώρων και την ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων. Μάλιστα, από τις επενδύσεις αυτές δημιουργήθηκαν 30 νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι τα προϊόντα "Κατσέλης" παράγονται στις εγκαταστάσεις της "Καραμολέγκος" στο Κορωπί, καθώς η τελευταία δεν εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της Nutriart ή μηχανολογικό εξοπλισμό.

Δεύτερος πυλώνας της ανάπτυξης της "Καραμολέγκος" αποτελεί η παραγωγή νέων κωδικών υπό το σήμα "Καραμολέγκος", κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο δίμηνο.

Μέσα από την επανατοποθέτηση στην αγορά των προϊόντων "Κατσέλης" η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος έχει θέσει ως στόχο αυτά να αποσπάσουν μερίδιο 8,7% το 2017 και 15% το 2018. Συνολικά δε προσδοκά διεύρυνση της αγοράς που σήμερα βρίσκεται στο 64,8% κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο την απόσπαση μεριδίου από την βιοτεχνική αρτοποιία.

Η εταιρεία "Καραμολέγκος" ξεκίνησε το 1950 από έναν φούρνο στη Σαντορίνη, όπου λειτουργούσε ως οικογενειακή επιχείρηση. Το 2015 ο όμιλος έκλεισε με πωλήσεις 77,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 460.000 ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου απασχολούνταν το 2015 746 άτομα και σε επίπεδο εταιρείας 409 άτομα. Ο όμιλος περιλαμβάνει την αρτοβιομηχανια "Καραμολέγκος" την "Απολλώνιον ΑΒΕΕ" και τη θυγατρική στη Ρουμανία "Karamolegos Bakery Romania SA".

Keywords
Τυχαία Θέματα