Κανένα Brexit δεν έχει νομική ισχύ πριν ψηφίσει το Κοινοβούλιο, προειδοποιούν οι δικηγόροι

Το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία τον περασμένο μήνα στο οποίο αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ένα καθαρό συμβουλευτικό και όχι νομικό χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα κανένα Brexit και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για τη τύχη της χώρας πριν συνεδριάσει το ίδιο το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με επιστολή 1000 δικηγόρων όπου ετοιμάζονται να αποστείλουν προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Συγκεκριμένα,

όπως αναφέρει το Bloomberg, μπορεί οι Βρετανοί πολίτες να αποφάσισαν Brexit ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Βρετανοί βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους με τη ψήφο τους για ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σταδιακή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ η οποία υπολογίζεται πως θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε επηρεαστεί από διαστρεβλωμένα γεγονότα και υποσχέσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να υλοποιηθούν» αναφέρει ο δικηγόρος Philip Kolvin, ο οποίος είχε το συντονιστικό ρόλο για την επιστολή που θα δοθεί εντός της εβδομάδας στον κ. Κάμερον.

«Δεδομένου ότι η διαφορά ήταν πολύ μικρή υπέρ του Brexit, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός πως οι παραπλανήσεις και οι υποσχέσεις συνέβαλλαν καθοριστικά στο αποτέλεσμα» προσθέτει.

Οι δικηγόροι κάλεσαν την κυβέρνηση να θεσπίσουν μια Επιτροπή ώστε να υποβάλει μια έκθεση σχετικά με τα οφέλη, το κόστος και τους κινδύνους του Brexit, πριν από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Μάλιστα τόνισαν πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους πληθυσμούς της Σκωτίας, τη Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ που ψήφισαν για να παραμείνουν εντός της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα