«Καμπανάκι» για τον ελληνικό τουρισμό με το βλέμμα στο 2019

Της Στεφανίας Σούκη

«Καμπανάκι» για τον ελληνικό τουρισμό χτυπούν οι τουριστικοί φορείς με το βλέμμα πλέον στη σεζόν του 2019, αφού το 2018 προβλέπεται να είναι ακόμη μία χρονιά -ρεκόρ με βάση το ρυθμό αύξησης των προκρατήσεων, που το υπουργείο Τουρισμού τοποθετεί στα επίπεδα 15- 30% ανάλογα με τον προορισμό, προβλέποντας αφίξεις 32 εκατ. τουριστών, αν «όλα πάνε καλά», όπως επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά.

«Η ζήτηση για Τουρκία, Αίγυπτο,

Μαρόκο, Τυνησία ανακάμπτει συγχρόνως και ραγδαία. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης δεινών, προβλέπω ότι εάν δεν αναστραφεί η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουρισμού, από το 2019, θα αρχίσει η καθοδική του πορεία». Η δήλωση, μέσω twitter, ανήκει στον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO του ομίλου Sani/ Ikos, με τον νυν πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο να δηλώνει από την πλευρά του ότι «αυτό ακριβώς προσπαθούμε, με ακριβή τεκμηρίωση, να εξηγήσουμε στη δική μας κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για να διατηρήσει ο τουρισμός την αναπτυξιακή του τροχιά, θα πρέπει να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα».

Η ανάκαμψη προορισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που είχαν υποστεί απώλειες στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζοντας κυρίως θέματα ασφάλειας, φαίνεται να προβληματίζει τους εγχώριους τουριστικούς φορείς πολύ περισσότερο όταν και τα μηνύματα από το εξωτερικό πυκνώνουν για τους «ανταγωνιστές».

Mόλις την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κολοσσού της Thomas Cook δήλωνε ότι η «Τουρκία μετεξελίσσεται σε έναν από τους τοπ προορισμούς για τους Βρετανούς με τα νούμερα των προκρατήσεων για την σεζόν να την αναδεικνύουν ως την αγορά που ξεχωρίζει μέχρι στιγμής». Ο Peter Fankhauser μάλιστα δήλωσε ότι «η Ελλάδα και φέτος έχει ισχυρές πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο η Τουρκία έχει τη δυναμική να τη φθάσει». Τα ίδια μηνύματα προκύπτουν και από την Γερμανία, με τους Γερμανούς να πραγματοποιούν φέτος το μεγάλο comeback στην τουρκική αγορά, η οποία στηρίχθηκε την τελευταία διετία από Ρώσους και Αραβες. «Το 2017 ήταν η χρονιά των Ρώσων τουριστών, φέτος θα είναι αυτή των Γερμανών», δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι προβλέποντας μεγάλη αύξηση στους δημοφιλείς τουρκικούς προορισμούς από τη Δυτική Ευρώπη για φέτος κι εξαγγέλλοντας την «επιδότηση» πτήσεων από τη Δυτική Ευρώπη, με ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 1.500 δολάρια και 9.000 δολάρια ανά πτήση. Oι Γερμανοί tour operators καταγράφουν μεγάλη αύξηση ήδη από το τέλος του 2017 για την Τουρκία με την TUI μόνο να κάνει λόγο για άνοδο προκρατήσεων κατά 70%.

Aνάκαμψη από την ευρωπαϊκή αγορά βλέπουν οι μεγάλοι tour operators και για την περίπτωση της Αιγύπτου, εξ’ ού και η προσθήκη «πακέτων» λόγω της αύξησης της ζήτησης από τους Ευρωπαίους. Την περασμένη χρονιά ο εισερχόμενος τουρισμός της Αιγύπτου σημείωσε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος (σ.σ. έχοντας ωστόσο ξεκινήσει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της πτώσης του 2016). Το μερίδιο των Ευρωπαίων τουριστών που απέφυγαν τον προορισμό λόγω …ψυχολογίας και ζητημάτων (αν)ασφάλειας ουσιαστικά αναπλήρωσαν οι Κινέζοι και οι τουρίστες από γειτονικές χώρες. Ενδεικτική, σχετικά, ως προς το τελευταίο είναι και η δήλωση των επικεφαλής των αιγυπτιακών τουριστικών αρχών ότι το προφίλ των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, αφού η ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων τουριστών ήταν πρίν το 2011 κοντά στο 80%, ποσοστό το οποίο τώρα έχει μειωθεί στο 52%.

Στο δρόμο της ανάκαμψης έχει μπεί και η Τυνησία, χάρη στους Ρώσους και τους Κινέζους τουρίστες, έχοντας σημειώσει το 2017 άνοδο κατά 23% στους επισκέπτες της σε σύγκριση με το 2016.

Στα 11,35 εκατομμύρια ήταν οι διεθνείς αφίξεις του 2017 για το Μαρόκο, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 10% σε σχέση με το 2016 με άνοδο πάνω από 1 εκατομμύριο αφίξεις, ενώ άνοδο κατά 8,5% σημείωσαν και οι τουριστικές εισπράξεις. Η αύξηση οφείλεται εν πολλοίς στην ενίσχυση των τουριστικών αγορών της Ε.Ε. όπως η Γερμανία (+15%), Ολλανδία και Ιταλία (=9%), Γαλλία και Ισπανία (+8%) αλλά και από τις ΗΠΑ με το εντυπωσιακό +29%.

Keywords
Τυχαία Θέματα