«Καμπανάκι» Fitch για τις τράπεζες της Αργεντινής

Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση –τους αμέσως επόμενους τρεις μήνες– έθεσε τις αξιολογήσεις τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Αργεντινής η S&P Global Ratings, έπειτα από ανάλογη κίνηση για το αξιόχρεο της χώρας.

Πρόκειται για τις Banco Patagonia, Banco de Galicia y Buenos Aires, Banco Hipotecario και Banco de la Provincia de Buenos Aires.

Η

αξιολόγηση BICRA (Banking Industry Risk Assessment) ορίζεται σε «8», επισημαίνεται.
Στις 31 Αυγούστου 2018, η Standard & Poor's έθεσε υπό επιτήρηση για υποβάθμιση το τις αξιολογήσεις της Αργεντινής, εν μέσω οικονομικής κρίσης για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής –μέχρι πρότινος το outlook ήταν σταθερό.

Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε σε «Β+» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, αντίστοιχα.

Η S&P επικαλείται τον πληθωρισμό αλλά και την έντονη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ειδικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων οικονομικής προσαρμογής.

Η δέσμευση της κυβέρνησης του Προέδρου Mauricio Macri για τη σταθεροποίηση της οικονομίας με μέτρα λιτότητας, μετά και την προσφυγή στο ΔΝΤ, αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και στην πρόσβαση της κυβέρνησης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα.
«Ο συνδυασμός του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση.
Οι αξιολογήσεις της Αργεντινής αντικατοπτρίζουν τα αδύναμα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, το μέτριο οικονομικό προφίλ και την αδύναμη θεσμική αποτελεσματικότητα», σχολιάζει ο οίκος.
«Η Αργεντινή διαθέτει περιορισμένη νομισματική ευελιξία, λόγω των μικρών εγχώριων κεφαλαιαγορών και του υψηλού πληθωρισμού», καταλήγει ο οίκος, παραθέτοντας τις κάτωθι οικονομικές προβλέψεις:

Keywords
Τυχαία Θέματα