Ιταλός αξιωματούχος: Τα ομόλογα ενέχουν κινδύνους για τις τράπεζες

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί από την κυβέρνηση Κόντε η ζημιά στις τράπεζες από την άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, ανέφερε Ιταλός αξιωματούχος στην κυριακάτικη Il Messaggerο. Όπως είπε ο υφυπουργός Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, μια από τις απειλές είναι οι πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2019 μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερο από το προτεινόμενο 2,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται

πως τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης έσπρωξαν τους επενδυτές να αποσύρουν 67 δισ. ευρώ από την ιταλική αγορά ομολόγων από τον περασμένο Μάιο, εκτοξεύοντας έτσι την απόδοση που πληρώνει η Ιταλία για τα πιο ασφαλή γερμανικά ομόλογα σε πάνω από 3%.

«Η αύξηση του σπρεντ, το ύψος του χρέους που κρατούν οι τράπεζες και οι νέοι τραπεζικοί κανόνες της ΕΕ, βάζουν τις τράπεζες υπό μεγάλη πίεση και μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι πιο ευάλωτες τράπεζες», είπε ο Τζορτζέτι, μέλος της ακροδεξιάς Λέγκας.

Οι ιταλικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια συγκέντρωναν κεφάλαια προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά από μια βαθιά ύφεση που κατέστησε μη εξυπηρετούμενο το 1/5 των δανείων των τραπεζών.

Η μείωση των κόκκινων δανείων είχε μόλις αρχίσει να αποδίδει καρπούς όταν συνέβη μια αύξηση των κοστών δανεισμού της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μειώνονται τα κεφάλαια των τραπεζών.

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να αγνοούμε αυτά τα προβλήματα. Η κυβέρνηση απαρτίζεται από υπεύθυνους ανθρώπους που χειρίζονται τα θέματα υπεύθυνα», είπε ο Τζορτζέτι.

Μετά την αρχική απόρριψη της κριτικής από τις Βρυξέλλες για την απότομη αύξηση του ελλείμματος στο σχέδιο προϋπολογισμού 2019, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει μια «άνευ προηγουμένου» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, η Ιταλία φαίνεται να έχει μαλακώσει τη στάση της.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ρώμη ήθελε να δημιουργήσει έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό, επειδή αναγνωρίζει το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

«Το 2,4% είναι ένα ανώτατο όριο για όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι όλα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν επειδή μπορεί να υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες», ανέφερε ο Τζορτζέτι.

Σημειώνεται ότι ο συνασπισμός της Λέγκας με το Κίνημα των 5 Αστέρων σκοπεύει να ενισχύσει το έλλειμμα των δαπανών για να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να προσφέρει ένα βασικό εισόδημα για τους φτωχούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα