Ιταλία: Σαλβίνι και ντι Μάιο συνασπίζονται κατά του ΥΠΟΙΚ

Οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο ενώνουν δυνάμεις σε μία μάχη που έχουν ξεκινήσει με τον υπ. Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης που θα διοριστεί διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της La Repubblica.

Ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, ντι Μάιο και ο επικεφαλής της Λέγκας, Σαλβίνι ματαίωσαν μία προγραμματισμένη για

χθες συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε, όπου υποτίθεται ότι θα συζητούσαν για το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο λαϊκιστές πολιτικοί, που αποτελούν και τις πιο ισχυρές φυσιογνωμίες στην κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν απειλήσει ότι θα απαιτήσουν την παραίτηση του Τρία.

Μετά το δημοσίευμα τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση. Το spread του 10ετούς χρεογράφου με το αντίστοιχο γερμανικό έχει διευρυνθεί κατά 8 μ.β., στις 226 μ.β.

Σύμφωνα με το ιταλικό Δίκαιο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί απευθείας να αποπέμψει υπουργό της κυβέρνησης του αν και μπορεί να τον πιέσει να παραιτηθεί. Μία διένεξη μεταξύ των κύριων πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης και του υπ. Οικονομικών μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα την κυβέρνηση, η οποία πιθανόν να μην είναι σε θέση να παρέχει λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Τρία αντιμετωπίζεται ως εγγυητής ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει σε κάποιο βαθμό δημοσιονομική υπευθυνότητα παρά τα σχέδια των λαϊκιστών να μειώσει φόρους και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες. Ο ντι Μάιο ειδικά, ο οποίος έχει επισκιαστεί απ' τον κυβερνητικό εταίρο Σαλβίνι κατά τους πρώτους δύο μήνες της διακυβέρνησς τους, θέλει να προωθήσει άμεσα τις προτάσεις του για ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα προς τις φτωχότερες οικογένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα