Ιταλία-εμπόριο εκτοξεύουν τις αγορές

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Επιστρέφουν τα χαμόγελα στις αγορές, καθώς η Ευρώπη με ένα ράλι της τάξεως του 1,7% διέγραψε τις απώλειες της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα ισχυρά κέρδη καταγράφουν αυτήν την ώρα και οι αμερικανικοί δείτκες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τον Dow Jones να κερδίζει σχεδόν 450 μονάδες και τον Nasdaq στο +2%.

Οι επενδυτές ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως αν χρειαστεί, θα επέμβει στην υπόθεση σύλληψης της CFO

της Huawei, προκειμένου να προστατευθεί μια καλή εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Παράλληλα οι πληροφορίες για υποχώρηση των Ιταλών που αναμένεται να αναθεωρήσουν το έλλειμμα στο 2% ανακούφισαν τους επενδυτές και ειδικότερα τα ομόλογα, όπου τα spreads μειώθηκαν σημαντικά.

Την ίδια ώρα επικρατεί πολιτική αναταραχή στη Γαλλία, ωστόσο οι επενδυτές δε φάνηκαν διατεθειμένοι να αφήσουν μια τόσο ισχυρά ανοδική ημέρα να πάει χαμένη, ακολουθώντας το θετικό ρεύμα και ποντάροντας σε αποκλιμάκωση των τριγμών που προκάλεσαν τα κίτρινα γιλέκα, καθώς Μακρόν αλλά και Μέι βρίσκονται αντιμέτωποι με προτάσεις μομφής.

Εκτός bear territory ο DAX

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 350,01 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,38% κι έκλεισε στις 10.929,43 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,08% στις 6.880,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,15% στις 4.909,45 μονάδες. Με «άλμα» 1,91% έκλεισε ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο, στις 18.945,80 μονάδες.

Ο DAX ξεφεύγει προς το παρόν από «bear market territory», δηλαδή επίπεδα διόρθωσης της τάξεως άνω του 20%, με τη συνολική πτώση του από τα ιστορικά υψηλά να βρίσκεται στο 17%.

Ράλι καταγράφει η στερλίνα, εν μέσω πληροφοριών ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, έχει εξασφαλίσει την στήριξη 185 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής σε βάρος της για την ηγεσία του κόμματός της. Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημειώνει άνοδο 1,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,265 δολ., ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 20 μηνών που «άγγιξε» τις προηγούμενες ημέρες.

Ράλι κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,02% (υποχωρώντας νωρίτερα κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2018) από 3,118% στο χθεσινό κλείσιμο και το ιταλικό spread να υποχωρεί στις 274 μ.β.

Στα ταμπλό, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ιταλικές τράπεζες. Η Intesa Sanpaolo κατέγραψε κέρδη 4,1%, η Banco Bpm έκλεισε κατά 1% υψηλότερα, η UBI Banca ενισχύθηκε κατά 0,7% και η Unicredit σημείωσε άνοδο 2,5%.

Ανάσα 2,1% πήραν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Κέρδη 2,1% κατέγραψε ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων, που είχε πληγωθεί σημαντικά από τον εμπορικό πόλεμο, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW να ενισχύονται κατά 1,6%, 2,8% και 2% αντίστοιχα.

Σημαντική άνοδο 2,8% κατέγραψε και ο ευρωπαϊκός κλάδος πρώτων υλών, λόγω της σημαντικής του έκθεσης στην Κίνα, με τις BHP Group, ArcelorMittal και Rio Tinto να καταγράφουν κέρδη 3%, 2,7% και 1,8% αντίστοιχα.

Τέλος, η μετοχή της Deutsche Bank πραγματοποίησε άλμα ως και 4,7% μετά από πληροφορίες πως η γερμανική κυβέρνηση «σιγοντάρει» τη συγχώνευση Deutsche-Commerzbank.

Οι επενδυτές δε φοβούνται κυβερνητικό shutdown

Την ίδια ώρα, οι χθεσινές απειλές Τραμπ για νέο κυβερνητικό shutdown δε δείχνουν να τρομάζουν τους επενδυτές.

Δεν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Απλώς έχουν μεγαλύτερες έγνοιες, όπως το εμπόριο, οι επόμενες κινήσεις της Fed για τα επιτόκια, καθώς και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Επίσης, και ιστορικά να το δούμε, το να σταματήσει για λίγο να δουλεύει η κυβέρνηση δεν ενόχλησε ποτέ ιδιαίτερα τις αγορές. Μάλιστα τα τελευταία 23 χρόνια, ο S&P 500 κατέγραφε κέρδη κατά τη διάρκεια κάθε κυβερνητικού shutdown.

Κατά τα δύο τελευταία shutdown του 2018, η αγορά εμφάνισε κέρδη. Θα συμβεί το ίδιο και την τρίτη φορά ενδεχομένως;

Keywords
Τυχαία Θέματα