Ιταλία - Πηγές: Επετεύχθη συμβιβασμός για έλλειμμα κάτω από 2%

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας είναι πρόθυμος να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το 2% του ΑΕΠ το 2019, ανέφερε κυβερνητική πηγή, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό ένα είδος συμβιβασμού στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να δοθεί ώθηση στην ιταλική αγορά ομολόγων.

Η κυβέρνηση της Ρώμης που απαρτίζεται από το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, εντός της εβδομάδας πρέπει να παρουσιάσει τον πρώτο της προϋπολογισμό και τους οικονομικούς της στόχους.

Και τα δύο κόμματα

επιθυμούν να εφαρμόσουν περικοπές φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών με στόχο την ώθηση της οικονομίας, ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας ανησυχεί ότι μια έντονη αύξηση του ελλείμματος θα μπορούσε να εκτοξεύσει το ήδη δυσθεώρητο χρέος σε μια μη βιώσιμη τροχιά.

«Η ιδέα να παραμείνει (το έλλειμμα) κάτω από το επίπεδο του 2% προέχει», ανέφερε η πηγή μετά από σύσκεψη γα τον προϋπολογισμό που έγινε χθες Δευτέρα στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Αλλη πηγή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία, επανέλαβε τη θέση του για στόχο ελλείμματος στο 1,6% το 2019, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα πίεζαν για έλλειμμα πάνω από 2%.

Σήμερα, η εφημερίδα La Stampa έγραψε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν τελικά σε στόχο ελλείμματος 1,9% του ΑΕΠ. Επίσης, το δημοσίευμα κάνει λόγο ότι στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί κι ένα πακέτο επενδύσεων ύψους 36 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ιταλία έχει την υψηλότερη αναλογία χρέος /ΑΕΠ στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και ο φόβος περί ανεξέλεγκτης αύξησης δαπανών από την ιταλική κυβέρνηση προκάλεσε μια μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν λόγω του διαφαινόμενου συμβιβασμού μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το ύψος του ελλείμματος: Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,86%, μειώνοντας το σπρεντ έναντι του γερμανικού 10ετούς πέριξ των 232 μ.β. από 245 μ.β. το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός Κόντε μετέβη σήμερα στη Νέα Υόρκη για την εναρκτήρια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται πίσω στην Ιταλία προκειμένου να παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει για τον προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα