Ισπανία – κορωνοϊός: Ανοιχτά κλαμπ και εστιατόρια με πρόγραμμα πιλοτικού ψηφιακού πάσου

Για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες, η πόλη Χιρόνα στην Ισπανία έζησε ξανά ένα μέρος της νυχτερινής ζωής της αυτό το Σαββατοκύριακο, χάρη σε ένα πρόγραμμα πιλοτικού ψηφιακού πάσου, το οποίο οι αρχές ελπίζουν ότι θα επιτρέψει τις κοινωνικές επαφές χωρίς να διασπείρεται ο κορωνοϊός.

Από τον Οκτώβριο, οι συναυλίες στην περιφέρεια της Καταλονίας έχουν απαγορευτεί, ενώ από τον Δεκέμβριο τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν λειτουργούν τη νύχτα.

Όμως, βάσει ενός σχεδίου με στόχο την ανάκαμψη του τομέα της φιλοξενίας, οι κάτοικοι στη Χιρόνα είχαν τη δυνατότητα για μια βραδιά να αποκτήσουν ένα ψηφιακό

πάσο που θα τους επέτρεπε να πάνε σε μια συναυλία ή να δειπνήσουν σε πέντε εστιατόρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να «κατεβάσουν» μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνά τους και να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνων Covid-19, να επιδείξουν αρνητικό PCR τεστ ή να αποδείξουν ότι έχουν ήδη περάσει τον κορωνοϊό. Έτσι, σε μόλις 20 λεπτά περίπου 250 άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν τα εισιτήρια για τη βραδιά στο κλαμπ το Σάββατο.

Το πάσο ισχύει για έως και 36 ώρες και κοστίζει μεταξύ 2,50 και 8,50 ευρώ. «Μου φαίνεται φανταστικό, διότι όλο αυτό μας επηρεάζει ψυχολογικά. Μπορεί να είμαστε σωματικά καλά, όμως δεν είμαστε ψυχολογικά, επομένως πιστεύω ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες, ελεγχόμενες και με μέτρα ασφαλείας, είναι φανταστικές», λέει η Σουζάνα Μπεργκάς 26 ετών από τη Χιρόνα.

Στα συγκεκριμένα πέντε εστιατόρια επετράπη να λειτουργήσουν με χωρητικότητα στο 80%.

«Η πρωτοβουλία Open Girona είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να δοκιμάσει ένα μοντέλο ψηφιακών πάσων διενέργειας τεστ και εμβολιασμού προκειμένου να ανοίξουμε ξανά τη Zιρόνα, με έναν ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», σημειώνουν, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές Blockchain Centre of Catalonia, ένας δημόσιος οργανισμός.

Εξάλλου, σε δοκιμαστική συναυλία στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο, όπου 5.000 άνθρωποι έκαναν rapid τεστ και κατέκλυσαν έναν χώρο χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τους διοργανωτές δεν οδήγησε σε νέες μολύνσεις, γεγονός που έδωσε ελπίδα στον τομέα της ζωντανής μουσικής.

Διαβάστε ακόμη 

Επιδότηση παγίων δαπανών: Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα «κουπόνια» των επιχειρήσεων

Smart shipping: Η ναυτιλία στη νέα εποχή

Docandu: Οι συμφωνίες με Boehringer Ingelheim, ΕΛΙΤΟΥΡ και η είσοδος στον τουρισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα