Ισχυρό ράλι αισιοδοξίας στις ευρωαγορές με εμπόριο-Brexit στο επίκεντρο

Σημαντικό μέρος των χθεσινών απωλειών διέγραψε ο Euro Stoxx 600 που έκλεισε με κέρδη 1,53% στις 344,18 μονάδες, εν μέσω αισιοδοξίας για εμπόριο.

Οι επενδυτές είδαν θετικά το tweet Τραμπ που έκανε λόγο για πρόοδο με Κίνα στο θέμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις για Brexit.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,49% κι έκλεισε στις 10.780,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο

σημείωσε άνοδο 1,27% στις 6.806,94 μονάδες, με το θρίλερ για το Brexit να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,35% στις 4.806,20 μονάδες, στη σκιά των εξαγγελιών Macron οι οποίες δεν έπεισαν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Στο επίκεντρο παραμένουν οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Brexit, μία ημέρα αφότου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit.

Σήμερα, αναταραχή προκάλεσε δημοσίευμα του «Sky News» που ανέφερε ότι βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος είναι πεπεισμένοι ότι έχουν υποβληθεί οι 48 επιστολές που χρειάζονται για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Μετά την είδηση, η στερλίνα γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,251 δολ. -νέο χαμηλό 20 μηνών.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,98% στις 18.591,01 μονάδες, καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte να παρουσιάσει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν και στον πρόεδρο της Jean Claude Juncker.

Ο κλάδος αυτοκινήτου, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» σε θέματα εμπορίου, σημείωσε «άλμα» 2,34%, με τη μετοχή της Daimler να σημειώνει άνοδο 2,7%, της Volkswagen να καταγράφει κέρδη 3,6%, της BMW να κλείνει κατά 1,8% υψηλότερα και της Fiat Chrysler να ενισχύεται κατά 2,6%.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 0,7%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών, που έχει σημαντική έκθεση στην Κίνα, καταγράφει άλμα 3,1%.

Οι μετοχές των Antofagasta, Arcelormittal και Rio Tinto κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 4,7%, 3,4% και 3,3% αντίστοιχα.

Μικρή επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,13%, από 3,095% στο χθεσινό κλείσιμο.

Υπό πίεση βρέθηκαν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, στον απόηχο των εξαγγελιών του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, με στόχο να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων».
Το spread του γαλλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχο γερμανικού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα