Ισχυρή πετρελαϊκή βουτιά 2,5% στα 68,74 δολάρια

Περαιτέρω πτώση σημείωσαν κατά τη σημερινή (13/9) συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου, μετά την μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία έδειξε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) δέχθηκε ισχυρότερο πλήγμα, καθώς υποχώρησε κατά 2,5% για να διαμορφωθεί στον επίπεδο των 68,74 δολαρίων.

Ανάλογη, αν και λιγότερο επιθετική, πορεία είχε

και το πετρέλαιο Brent, το οποίο αποδυναμώθηκε 1,68% στα 78,40 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου για τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους άγγιξες τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ να αντισταθμίζει τις εποχιακές μειώσεις που καταγράφηκαν στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018 και κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, χαρακτηριζόμενη από «αμείλικτη ανάπτυξη που οδηγείται από την παραγωγή ρεκό στις ΗΠΑ».

Σε ότι αφορά την παραγωγή εντός ΟΠΕΚ, σημειώθηκε άνοδος στα 32,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, παρά τις ανησυχίες που επικρατούν σχετικά με την πτώση της παραγωγή στη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Οι υψηλότεροι όγκοι παραγωγή στη Νιγηρία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και η αυξημένη παραγωγή σε Λιβύη και Ιράκ αντιστάθμισαν τις πτώσεις των άλλν χωρών του ΟΠΕΚ.

Επιπλέον, η ασθενέσθερη ζήτηση στα μέλη του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και οι υψηλότερες τιμές του αερίου στις ΗΠΑ άσκησαν ορισμένες καθοδικές πιέσεις στην ρυθμός αύξησης της ζήτησης, την ίδια στιγμή που η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές λόγω των εμπορικών διαφορών θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές ζήτησης για το 2019.

Οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις έχουν οδηγήσει επίσης και στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση πετρελαίου κατά το 2019.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως το ερχόμενο έτος, όγκος μειωμένος κατά 20 χιλ. βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα