«Ημέρα Ευκαιριών Εργασίας» από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Με στόχο, να βοηθήσει νέους ανθρώπους στην είσοδό τους στον επαγγελματικό στίβο, φέρνοντάς τους σε επαφή με ενδιαφερόμενες εταιρίες και ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συνδιοργάνωσε με τη Γερμανική Σχολή Αθηνών στις εγκαταστάσεις της, σήμερα Σάββατο 11 Νοεμβρίου, την 3η «Ημέρα Ευκαιριών Εργασίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Αυστριακής

Πρεσβείας και της Ελβετικής Πρεσβείας στην Αθήνα και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό στο συνέδριο, απηύθυναν η διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (DSA) Ανέτε Μπρούνκε - Κούλικ , και ο γενικός διευθυντής και μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δρ. Aθανάσιος Κελέμης.

Η Ανέτε Μπρούνκε Κούλικ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η «Ημέρα Ευκαιριών Εργασίας», αλλά και τα μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, που παρέχει η Σχολή στους μαθητές της, επιχειρούν να συνδέσουν τους αποφοίτους με την αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι η εκδήλωση «είναι σημαντική για τους απόφοιτους της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, αλλά και για όσους θέλουν να εισέλθουν στον εργασιακό χώρο, να βρουν δυνατότητες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, να καταλάβουν τι θέλουν, πώς μπορούν να το πετύχουν, να δουν και να σκεφτούν αν η απόφαση που έχουν πάρει για το επαγγελματικό τους μέλλον είναι η σωστή».

Ο Aθανάσιος Κελέμης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δραστηριοποιείται ήδη από το 2012 και αναπτύσσει πρωτοβουλίες για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Ιδιαίτερα προωθεί το μοντέλο της διττής εκπαίδευσης, βάσει γερμανικών προτύπων, το οποίο συνδέει την αγορά εργασίας με την εκπαίδευση». Ο κ. Κελέμης υπογράμμισε ότι «η εκπαίδευση θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό».

Καταλήγοντας, παρουσίασε τα προγράμματα "Mentoring Dual International" (MENDI), "VETnet", „GRÆDUCATION", και „EUREM", που αφορούν στους τομείς του τουρισμού, τα τεχνικά επαγγέλματα, τα πράσινα επαγγέλματα και την ενέργεια.

Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλαίτνερ , σημείωσε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και αυτό είναι που την κάνει σημαντική. «Αν κάποιος έχει ουσιαστικές γνώσεις, δεν θα δυσκολευτεί να βρει εργασία», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Πρεσβεία υποστηρίζει τα πιλοτικά προγράμματα διττής εκπαίδευσης, που συμμετέχει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο».

Ο Μάικ Αμμάν Επιτετραμμένος της Ελβετικής Πρεσβείας στην Αθήνα, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τον διάλογο μεταξύ αποφοίτων και επιχειρήσεων. Οι νέοι που θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να κάνουν το κάθε βήμα τους χωρίς φόβο. Να θέτουν σαφείς στόχους και να τους ακολουθούν».

Οι τράπεζες

Η Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναφέρθηκε στον οικονομικο-πιστωτκό τομέα και το περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται οι τράπεζες, επισημαίνοντας τις μεγάλες επιπτώσεις που είχαν στη λειτουργία τους από την οικονομική κρίση. «Το 2008» είπε, «υπήρχαν 15 ιδιωτικές τράπεζες, που απασχολούσαν 63.000 υπαλλήλους σε περισσότερα από 4.000 υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Σήμερα τα υποκαταστήματα έχουν μειωθεί σε 2.000 και οι απασχολούμενοι σε αυτά είναι περίπου 4.000». «Ωστόσο» πρόσθεσε, «οι τράπεζες έχουν μια πολύ ευρεία λειτουργία πέρα από αυτό που βλέπει ο κόσμος. Αφού λάβουμε υπόψη τις αστάθειες του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι τράπεζες και τον ηλεκτρονικό παράγοντα που θα μειώσει θέσεις εργασίας, θα πρέπει να δούμε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνεχίσουν να φροντίζουν για την προστασία συμφερόντων των πελατών, παρέχοντας δάνεια, αλλά και την προστασία των συμφερόντων της τράπεζας. Οι δύο αυτοί τομείς θα πρέπει να εξισορροπηθούν. Γι' αυτό οι εμπορικές τράπεζες χρειάζονται ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις και αυτό προσφέρει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση στη Γερμανία

Στις δυνατότητες εύρεσης εργασίας στη Γερμανία αναφέρθηκε ο Ματίας Μπαρ, Επαγγελματικός Σύμβουλος/Σύμβουλος EURES της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας στο εξωτερικό (ZAV), σημειώνοντας ότι η ZAV, η οποία υποστηρίζεται με προγράμματα και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ασχολείται με τη δυνατότητα υποστήριξης των ξένων, που αναζητούν εργασία στη Γερμανία -αρκεί να γνωρίζουν καλά Γερμανικά-, αλλά και με τους Γερμανούς πολίτες που θέλουν να εργαστούν εκτός της χώρας. «Στη Γερμανία» είπε, «η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως του 5%, ωστόσο υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένα επαγγέλματα. Αυτά είναι για παράδειγμα νοσοκόμοι, ιατροί, θεραπευτές, μηχανικοί σε αυτοματισμούς, ειδικοί Η/Υ, ειδικοί ανάπτυξης προγραμμάτων και λογισμικού. Επίσης, υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένους σε τεχνικές εργασίες, για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται σε ειδικούς πληροφορικής, καθώς είναι απαραίτητοι σε πολλούς τομείς». Τέλος, ο κ. Μπαρ παρουσίασε τα δύο προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, που χρηματοδοτεί η ΕΕ και τα οποία είναι το "Your First Eures job" (YfEj), που απευθύνεται σε νέους από 18 έως 35 ετών και το "Reactivate" για υποψήφιους άνω των 35 ετών.

Δύο προγράμματα

Η Silke Steinberg, Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη (Ινστιτούτο Έρευνας FIAP), αναφέρθηκε στο πρόγραμμα „GRÆDUCATION", που αφορά στα «Πράσινα Επαγγέλματα», θα έχει διάρκεια τρία χρόνια και χαρακτήρισε «κομβικό το ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην υλοποίησή του και στη δημιουργία δικτύου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας». Μιλώντας για το πρόγραμμα, είπε ότι υπάρχουν τρεις στόχοι: «να παρασχεθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν και να μετεκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία της Γερμανίας και να προσαρμοστεί στα υπάρχοντα προγράμματα εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω και της συνεργασίας με ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και να υποστηριχθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός».

Η Ηλέκτρα Σιμιτσή, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, EEO GROUP SA, VET2Business partnership (Erasmus+), αναφέρθηκε στο „Erasmus+", τα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τον επαγγελματικό προσανατολισμό και ειδικότερα στο έργο „VET2Business", στο οποίο συμμετέχουν το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η CIT GmbH και η PS IHK GmbH. «Στόχος του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα είναι διάρκειας 24 μηνών», σημείωσε η ομιλήτρια, «είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η ανάπτυξη του συστήματος της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις, η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων και των χωρών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο, η δημιουργία εργαλείων, που θα συνδέουν τη μαθητεία με τις επιχειρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση ενός χάρτη δεξιοτήτων στον τομέα του τουρισμού».

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο Γεώργιος Αγερίδης προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η απασχόληση στον τομέα των ΑΠE έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει δε σημαντικό δυναμικό απασχόλησης, που συνδέεται με την κατασκευή και διανομή εξοπλισμού ΑΠE, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, καθώς και τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, για όλες τις τεχνολογίες ΑΠE. Αντίστοιχα, δεκάδες είναι και τα επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΑΠΕ». Επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με σχετικές μελέτες «η βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει 6,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030, εάν οι ηγέτες του κόσμου εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να επενδύσουν σε ένα πιο πράσινο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα