Η Πορτογαλία διατηρεί το στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 0,2% ενόψει εκλογών

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Mario Centeno διατήρησε το στόχο που τέθηκε τον Απρίλιο προκειμένου η κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 0,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2019, όταν πρόκειται να λήξει η τετραετής θητεία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας της χώρας.

"Η σύγκλιση με τη ζώνη του ευρώ θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Centeno στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα αφού υπέβαλε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα

της Δευτέρας. Προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 6,3% το 2019, όταν η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ο τουρισμός έχει ενισχύσει την πορτογαλική οικονομία, η οποία πέρυσι σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη από το 2000, βοηθώντας την κυβέρνηση να μειώσει το ποσοστό ανεργίας και να διαχειριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ενώ το έλλειμμα έχει μειωθεί και το κόστος δανεισμού έχει βυθιστεί μετά την κρίση του ευρώ, το χρέος της Πορτογαλίας παραμένει το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη πίσω από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η μειοψηφική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Antonio Costa υποστηρίχθηκε στο κοινοβούλιο από έναν αριστερό συνασπισμό, τους κομμουνιστές και τους πράσινους, οι οποίοι δεν είχαν ακολουθήσει τους μετριοπαθείς σοσιαλιστές στη στήριξη των κανόνων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στο παρελθόν. Ο υπουργός Οικονομικών Centeno, ο οποίος ηγείται του Eurogroup από τον Ιανουάριο, ανέτρεψε τις περικοπές των κρατικών αποδοχών γρηγορότερα από το αναμενόμενο, ενώ αύξησε τους έμμεσους φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα