Η ώρα της αλήθειας για τα «κόκκινα δάνεια» - Εντείνει τις πιέσεις η ΤτΕ

Του Στέλιου Μορφίδη

Ελαφρά μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στα τελευταία δύο τρίμηνα θα καταγράφουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ΤτΕ αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του στόχου μείωσης των NPEs κατά 40% (41 δισ ευρώ) ως το τέλος του 2019. Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα θα καλεί τις τράπεζες

να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις δανείων και την κυβέρνηση να «κουμπώσει» γρήγορα το «θεσμικό πλαίσιο» ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του α΄ τριμήνου 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν στο 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ. Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφτανε το 67%, στα στεγαστικά το 42% και στα καταναλωτικά το 55%.

Ήδη απο χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας φρόντισε να δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η συνεργασία των τραπεζών με ξένα funds για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», θα είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα για την φορολογική αντιμετώπιση των προβλέψεων και των διαγραφών, ενώ πρόκειται να ληφθεί το θέμα της νομικής προστασίας προς στελέχη τραπεζών και δημόσιους λειτουργούς που θα χειριστούν αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι των μη συνεργάσιμων μετόχων των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσει:

• H δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• H θέσπιση ενισχυμένου πλαισίου για εξωδικαστικό διακανονισμό χρέους και προ-πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.
• H πρόσφατη αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών με σκοπό τη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και, όπου ενδείκνυται, ευελιξία στην αντιμετώπιση των συνεργάσιμων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
• H εισαγωγή ενός πλαισίου συνολικής παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των τραπεζών στον τομέα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και, τέλος,
• H σειρά από στόχους και βασικούς δείκτες επιδόσεων, με σκοπό τη μείωση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, και επαρκή κεφάλαια στις τράπεζες.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, εξετάζονται τροποποιήσεις στη νομοθεσία για ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και των διαγραφών δανείων, τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι των μη συνεργαζόμενων μετόχων κατά την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων και τη νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημόσιων φορέων κατά την εξυγίανση επιχειρήσεων.

«Οι τράπεζες πρέπει να ακολουθήσουν πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξουν και οι πρώτες άδειες διαχείρισης δανείων.

Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση των στοιχείων για τα «κόκκινα δάνεια» αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εγκαινιάζει τις τριμηνιαίες σχετικές αναφορές της ΤτΕ στον SSM, προκειμένου η εκτέλεση των στόχων από τις τράπεζες να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και να υποβοηθείται από συστάσεις και παρεμβάσεις του επόπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα