Η οπτική ψευδαίσθηση που «παίζει» με το μυαλό σας

Θυμάστε την ψευδαίσθηση με τα δύο φορέματα, το ένα χρώματος λευκού και χρυσού και το άλλο μπλε και μαύρο, που είχε «ρίξει» το διαδίκτυο πριν από μερικά χρόνια;

Τώρα υπάρχει ένα νέο τρικ, που έχει γίνει viral, το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει προσωρινή βλάβη στην όραση. Γι' αυτό, προσοχή.

Πρόκειται για δυο εικόνες με οριζόντιες και κάθετες γραμμές που αν τις κοιτάζει κανείς για πολλή ώρα, τότε μπορεί να επηρεαστεί η όραση προσωρινά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αυτό οφείλεται

στο φαινόμενο McCollough - ένα οπτικό φαινόμενο όπου τα μάτια σας «νομίζουν» ότι τα ασπρόμαυρα πλέγματα είναι έγχρωμα. Ονομάστηκε από την ψυχολόγο που το ανακάλυψε το 1995, τη Celeste McCollough Howard.

Για να συμβεί το παραπάνω, το άτομο πρέπει να κοιτάξει τις γραμμές στα δύο χρωματιστά σχήματα εξίσου για περίπου τρία λεπτά, πριν κοιτάξει τα ασπρόμαυρα σχήματα. Μετά από λίγο, το ασπρόμαυρο σχήμα θα φαίνεται στα μάτια του ατόμου ροζ.

Μερικά άτομα που το έκαναν αυτό, άρχισαν να βλέπουν το μαύρο και το άσπρο ως πράσινο και κόκκινο, και αυτό κράτησε έως και τρεις μήνες(!).

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη για το φαινόμενο McCollough το 1975 και εξέτασαν πέντε ομάδες 16 ατόμων. Για τη μία ομάδα, το αποτέλεσμα δεν μειώθηκε μετά από πέντε ημέρες - και, για τις τέσσερις ομάδες, η ψευδαίσθηση παρέμεινε σχεδόν κατά 50% εξίσου ισχυρή με την πρώτη μέρα, ακόμα και τρεις μήνες αργότερα.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ στον εαυτό σας με τις παρακάτω εικόνες:

Keywords
Τυχαία Θέματα