Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία ρίχνει social media και Nasdaq

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν αυτήν την ώρα οι τεχνολογικοί γίγαντες της Wall Street, σβήνοντας τα χθεσινά τους κέρδη.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τα social media, μετά και τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά» που μόλις ψηφίστηκε, και η οποία ενδέχεται να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που λειτουργούν οι διαδικτυακοί κολοσσοί.

Τις απώλειες του Nasdaq

περιορίζουν τα κέρδη των Netflx και Tesla, με την τελευταία να ανακάμπτει ελαφρώς από το πρόσφατο ξεπούλημα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία διανύει μια κρίση μετά και τις αποχωρήσεις ανωτάτων στελεχών αλλά και τον... μπάφο του Elon Musk.

Ήπια κέρδη στον αντίποδα καταγράφουν Dow Jones και S&P 500 με ώθηση από τις ενεργειακές, καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει το ράλι πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ένα ράλι που του... χάρισε ο τυφώνας Florence που αναμένεται να χτυπήσει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και τα αποθέματα αργού, ενώ οι κυρώσεις στο Ιράν πλήττουν παράλληλα εξαγωγές/προσφορά.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και το εμπόριο, ενώ, τέλος, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο και στην εκδήλωση της Apple για τα νέα iPhone και την έκθεση της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,04% στις 25.981 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,92% στις 7.899 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,15% στις 2.883 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 0,1% χαμηλότερα τον Αύγουστο. Τον Ιούλιο είχε παραμείνει αμετάβλητος.

Αυτή είναι η πρώτη πτώση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2017.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,8%, έναντι ανόδου 3,3% τον Ιούλιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,47% στα 70,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,12% χαμηλότερα, στα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1599 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 2,96%.

Keywords
Τυχαία Θέματα