Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία POS είναι δημιούργημα πρώην πολιτικoύ πρόσφυγα στη Βαρσοβία;

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο ιδρυτής της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας POS συστημάτων και αγαπημένο παιδί των τραπεζών λόγω των υπηρεσιών που πουλάει και τις βοηθά, της εταιρείας Πληροφορικής δηλαδή Printec κ. Χάρης Κωνσταντίνου, έχει μάθει να λειτουργεί σε δύσκολες πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις. Να ξεκινά ακόμα και από το μηδέν αν χρειαστεί, καθώς για χρόνια έζησε στην εξορία, γνώρισε τι σημαίνει κομμουνισμός,

φτώχεια, μιζέρια. Τώρα, ο γιος του πολιτικού πρόσφυγα που μεγάλωσε στην Πολωνία και διέπρεψε στο πρώην ανατολικό μπλοκ, διατηρεί έναν διεθνή όμιλο με έδρα στη Βιέννη πουλώντας μηχανάκια «χρήματος» λόγω της αλματώδους αύξησης χρήσης χρεωστικών καρτών και πραγματοποιώντας τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Έμπειρος επιχειρηματίας, ο Χάρης Κωνσταντίνου εκ φύσεως ξέρει να κάνει τη δυσκολία, πλεονέκτημα. Παιδί αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού, μεγάλωσε στον Πολωνία.

Ο πατέρας του αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα και το χωριό του κοντά στο Δομοκό, κάτω από δύσκολες συνθήκες ενώ υπήρξε σωματοφύλακας και οδηγός του Πέτρου Κόκκαλη με αποτέλεσμα να υπάρχει σχέση οικογενειακή. Ο Χάρης Κωνσταντίνου υπήρξε ένα παιδί της εξορίας, ένας άνθρωπος όμως που δεν θυματοποιήθηκε κι έδρασε σε όλη του τη ζωή με θετική σκέψη.

Αφού μεγάλωσε στην Πολωνία στη συνέχεια αναγκάστηκε να αλλάξει το ονοματεπώνυμό του, κάνοντας επώνυμο το μικρό όνομα του πατέρα του. Αφού πήγε για σπουδές στη Σόφια της Βουλγαρίας, σπούδασε στο περίφημο Πολυτεχνείο της και πήρε δίπλωμα Μηχανικού Ηλεκτρονικού και μετά την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα.

Σε μια χώρα όμως πολύ διαφορετική κι εχθρική προς τους κομμουνιστές όπως αναμενόταν. Το πτυχίο του δεν αναγνωριζόταν, η πληροφορική δεν ήταν διαδεδομένη και γενικότερα η χώρα υστερούσε. Ο ίδιος μετά από μεγάλες ταλαιπωρίες ετών, κατόρθωσε σιγά – σιγά να ορθοποδήσει. Όταν μάλιστα προσπάθησε να διοριστεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία τον έδιωξαν ως κομμουνιστή ενώ είχε φθάσει σε σημείο οικονομικής ένδειας καθώς δεν είχε χρήματα ούτε για να βγάλει την κόρη του από το μαιευτήριο που γεννήθηκε. Σύντομα, ο κ. Κωνσταντίνου πιάνει δουλειά σε μια εταιρεία που πρωτοεισήγαγε τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Το όνομα της ήταν Ραδιοναυτική και είχε έδρα στον Πειραιά. Εκεί δούλεψε μέχρι το 1985, οπότε η εταιρεία αν και κερδοφόρα και δίχως δανεισμό έκλεισε και κατόπιν ο σημερινός επιχειρηματίας πήγε σε μια αντιπροσωπεία, πριν αποφασίσει να κάνει το μεγάλο άλμα μαζί με έναν στενό του φίλο. Να δημιουργήσει την Printec. Ταυτόχρονα, ποτέ δεν είχε χάσει την επαφή του με το εξωτερικό και κυρίαρχα τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες τις οποίες και γνώριζε.

Αφού εξαγόρασε το μερίδιο του συνεργάτη του οδήγησε Printec ξεκίνησε τη διαδρομή της με τους εκτυπωτές Centronics τους πρώτους δηλαδή μάτριξ εκτυπωτές. Από εκεί πήρε η εταιρεία και το όνομα της. Printec όπως το Print. Ήταν η περίοδος διαμόρφωσης μιας άλλης κατάστασης στην πληροφορική κι ο κ. Κωνσταντίνου ήταν πρωταγωνιστής μαζί με άλλα κορυφαία ονόματα όπως ο Φέσσας, ο Πουλιάδης ή ο Αθανασούλης. «Μην κοιτάτε τη σημερινή κατάληξη κάποιων. Όλα τα παιδιά αυτά υπήρξαν οραματιστές και μπροστά από την εποχή τους» είχε πει στο παρελθόν με παρρησία. Το 1989 έρχεται η εταιρεία Verifone στην Ελλάδα και η Printec την αντιπροσωπεύει ενώ εισέρχεται και στην υποστήριξη της τραπεζικής σε επίπεδο πληροφορικής. «Χρωστάμε πάρα πολλά στην Alpha Bank. Ο κ. Κωστόπουλος ήταν οπαδός της καινοτομίας. Έλεγε στα στελέχη του πως ότι καινούργιο έβλεπαν σε επίπεδο τραπεζικής τεχνολογίας θα πρέπει να το υιοθετούν. Δεν ήταν τυχαίο πως η Alpha υπήρξε η πρώτη που εισήγαγε πιστωτικές κάρτες. Εκεί μάθαμε τι σημαίνει πλαστικό χρήμα» θυμάται. Με την πτώση του ανατολικού μπλοκ, ο επιχειρηματίας διαβλέπει μια μεγάλη ευκαιρία. Θα τοποθετηθεί μέσω συμμαθητών του στο Πολυτεχνείο στην αγορά της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, το 1989 πήγε στη Βουλγαρία για να βοηθήσει μερικούς φίλους του και η εταιρεία εκεί στήθηκε εκεί πιο πολύ για να βρουν δουλειά κάποιοι από την τότε παρέα. Όμως το πράγμα δεν πήγε καλά κι έτσι ο κ. Χάρης Κωνσταντίνου ανέλαβε προσωπικά να τρέξει την όλη δραστηριότητα. Κάπως έτσι, ο Έλληνας επιχειρηματίσας συνεργάστηκε με τις πρώτες τράπεζες που δημιουργήθηκαν στο πρώην ανατολικό μπλοκ. Σύντομα η εταιρεία απλώθηκε σε όλες τις χώρες του επονομαζόμενου «σιδηρούν παραπετάσματος». Πάντως ο κ. Κωνσταντίνου θεωρεί τον εαυτό του ακόμα και σήμερα έναν ελεύθερο πολίτη. «Όχι. Δεν είμαι δούλος του χρήματος. Ποτέ μου δεν θα γίνω κάτι τέτοιο. Μου αρέσει να δημιουργώ και τίποτε άλλο» έχει δηλώσει.

Από την ίδρυσή του έως και σήμερα, ο όμιλος Printec προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων λύσεων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, εταιρείες πετρελαιοειδών και λιανικής, καθώς και για οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο Όμιλος δημιουργεί, υλοποιεί και υποστηρίζει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στους τομείς: συστήματα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, συστήματα αυτοματισμού τραπεζικών καταστημάτων, εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού για τράπεζες, εφαρμογές καρτών, ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής.

Σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες λύσεων Αυτοματισμού Συναλλαγών παγκοσμίως όπως NCR, Verifone, DeLaRue, κ.α., η Printec προσφέρει λύσεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η αρχή του νέου αιώνα σηματοδότησε την αρχή μιας εποχής η οποία χαρακτηρίζεται από τη γεωγραφική επέκταση της εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2000, πραγματοποιείται η εξαγορά των θυγατρικών εταιρειών της πολυεθνικής NCR Corp. στη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την υπογραφή σύμβασης αποκλειστικής διανομής προϊόντων NCR για αυτές τις τέσσερις χώρες καθώς επίσης και για πέντε επιπλέον: Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Αλβανία, Σερβία & Μαυροβούνιο και Π.Γ.Δ.Μ.. Έτσι η Printec έγινε ο μεγαλύτερος διανομέας προϊόντων NCR στη Νοτιανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας μια αγορά δώδεκα συνολικά χωρών και περισσότερων από 80 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Σήμερα ο όμιλος Printec περιλαμβάνει 16 θυγατρικές σε 15 χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και των νέων θυγατρικών στο Κόσοβο την Ουκρανία και την Τσεχία. Με έδρα την Αθήνα, όλες οι θυγατρικές του Ομίλου ακολουθούν ενιαία εταιρική στρατηγική και προσφέρουν τα ίδια προϊόντα. Στον όμιλο Printec, περισσότερα από 600 εξειδικευμένα στελέχη, σε 15 χώρες, εργάζονται εντατικά ώστε να πετύχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των πελατών, φέρνοντας λύσεις υψηλής τεχνολογίες στην καθημερινή λειτουργία εκατοντάδων οργανισμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Keywords
εταιρεία, εταιρεία, alpha bank, τραπεζες, σημαίνει, μιζέρια, μπλοκ, ελλαδα, πειραιας, print, alpha, ncr, σλοβακία, σλοβενία, αθηνα, κινηση στους δρομους, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, 600 δις, τι σημαινει, πολυτεχνειο, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, αλβανια, βουλγαρια, δουλεια, εδρα, καθημερινη, ολυμπιακη αεροπορια, ονοματα, ουκρανια, περιοδος, ρουμανια, σημερινη, φτωχεια, alpha, ncr, αγορα, ανθρωπος, βιεννη, βοσνια, δωδεκα, διπλωμα, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκτυπωτες, εποχη, επωνυμο, ερζεγοβινη, ερχεται, ετων, ευρωπη, εφαρμογες, ζωη, ιδια, ιδρυση, υπηρεσιες, υπολογιστες, θετικη σκεψη, κοσοβο, κροατια, λειτουργια, μαυροβουνιο, μαιευτηριο, μιζέρια, μηχανακια, μηδεν, μπλοκ, μικρο, μολδαβια, οδηγος, ομιλος, ολυμπιακη, ονομα, παιδι, παιδια, πιο πολυ, πληροφορικη, υπογραφη, πολωνια, πτυχιο, σερβια, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σοφια, τσεχια, χωρα, κωνσταντινου, κωστοπουλος, μπροστα, print, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα