Η Μεγάλη Βρετανία βυθίζεται στο χάος...

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ενώπιόν της την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, μετά από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα έχει τεράστιες συνέπειες για την πρωθυπουργό Theresa May.

Την Τετάρτη, οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν θα αποσύρουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία σε διάστημα 16 ημερών ή θα δώσουν την ευκαιρία να καθυστερήσει το Brexit με την ελπίδα να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους.

Εάν - όπως αναμένεται - απορρίψουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, θα υπάρξει άλλη

ψηφοφορία την Πέμπτη για το αν θα ζητηθεί από την ΕΕ περισσότερος χρόνος και καθυστέρηση της ημέρας αποχώρησης. Μια χρονική επέκταση, η οποία θα ήταν ευπρόσδεκτη στις αγορές, θα μπορούσε ωστόσο να δώσει την ευκαιρία στους εξαγριωμένους υπουργούς οι οποίοι υποστηρίζουν το Brexit να εγκαταλείψουν τη κυβέρνηση της May και μάλιστα έθεσαν σε λειτουργία μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνησή της σε πτώση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πολλούς υποστηρικτές του Brexit, μια καθυστέρηση στην έξοδο της χώρας θα εκληφθεί ως «προδοσία» του δημοψηφίσματος του 2016, με εντολή η Βρετανία να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ, ενδεχομένως ανοίγοντας την πόρτα για την αναστροφή αυτής της εντολής μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος.

Τα εμπόδια δύσκολα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα - και το μέλλον είναι ακόμα πιο αβέβαιο - μετά τη για δεύτερη φορά αποτυχία της May να πετύχει έγκριση από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπογράψει μια συμφωνία διαζυγίου η οποία θα ήταν το αποκορύφωμα δύο ετών επίπονων διαπραγματεύσεων.

"H May είναι τώρα σε βαθιά κρίση, με τους βουλευτές των Συντηρητικών και μερικούς υπουργούς να διαμαρτύρονται για πόσο καιρό θα παραμείνει στην Downing Street", δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group. "Θα συμμετάσχει, αλλά δεν είναι πλέον στη θέση του οδηγού για το Brexit."

Keywords
Τυχαία Θέματα